Miljø,  Såpe,  Zero waste

7 enkle grep for et miljøvennlig baderom

Hvis du er opptatt av miljøvennlige valg, men synes det er vanskelig å finne ut hvordan du skal gjøre dette på badet hjemme – hvordan du kan velge grønnere løsninger som også er enkle og praktiske – da er denne guiden perfekt for deg. Her får du sju tips som vil gi deg mye mer miljøvennlige rutiner med minimal innsats.

1. Få oversikt og minimer

Det mest miljøvennlige er å forbruke mindre. Vær bevisst over hva du har og hva du faktisk trenger! Så klart det er fristende med all slags «vidunderprodukter», men sjekk hva du har og gjør litt research FØR du handler. Du risikerer både å spare penger og få de riktige produktene for deg 😉

2. Fast i fisken

Gå over til produkter i fast form hvor mulig. Da sparer du kloden både for plast og reduserer utslipp fra transport av masse vann. Såpe, sjampo og balsam er mulig å få i fast form og er i tillegg både praktiske og superdrøye. La dem få tørke opp mellom hvert bruk. Det finnes også serum, foundation i fast form m.m som jeg personlig enten ikke har prøvd eller ikke likt, men kanskje det finnes noe som passer perfekt for deg. Skal du prøve noe nytt er det ofte mulig å å testere, så slipper du få enda et ubrukt produkt. Ps. Husk å bruke opp det du har først 🙂

3. Vaskbart

Gå over til vaskbare pads i stedet for bomullspads. Disse kan du enten kjøpe, eller sy selv. Jeg vil anbefale å bruke et så mykt stoff som mulig. Grovere stoff vil lage mikroriper i huden din, noe som ikke er bra! Et gammelt dynetrekk eller andre brukte, myke bomullstekstiler er ideelle, og billige å kjøpe brukt om du ikke har. Bruk flere lag  om stoffet er tynt og sy sammen. Du kan også lage tynne, myke kluter til ansiktsvask på samme måte. Har du et lite vaskenett i skuffen på badet som du putter padsene i er det lett å slenge det i vask uten risiko for at de havner i filteret på vaskemaskinen.

4. Sminkefjernerbytte

Sminkefjernere inneholder ofte siloksaner, som er miljøgifter som dessverre ikke er forbudt. Bruker du litt jojobaolje eller en annen lett planteolje er det billigere og bedre. Ha det i en pen liten flaske så holder den seg fersk og du slipper ha en enlitersdunk på badet 😉 Et lurt tips, særlig hvis du bruker mye hudsminke eller solkrem, er å først massere inn litt olje over hele ansiktet, stryke forsiktig over med en vaskbar pad, og så vaske med din vanlige rens. Det kalles dobbelrensing og er supert for alle hudtyper.

Ps. Kokosolje kan funke her, men vær obs på at kokosolje kan virke komedogent og slik føre til tilstoppede porer. Vil du bruke kokosolje bør den vaskes av.

5. Eliminer mikroplast

Sjekk om produktene du har inneholder mikroplast. Produkter som skrubbekremer (kropp eller ansikt), fuktighetskremer og tannpasta er de vanligste kildene. Generelt kan du være skeptisk til alt som heter noe med «poly», selv om det ikke alltid stemmer. Jeg vil også nevne at skuremidler til bad og kjøkken inneholder ofte store mengder mikroplast, og siden det er lavere krav til merking av husholdningsprodukter enn kosmetikk er det ikke lett å vite hva som virkelig er i.

Beat the microbead har en nyttig og oversiktlig guide (som fikk meg til å innse at min «veldig naturlige» og milde yndlingskrem inneholder mikroplast! Så dårlig!).

Ps. Du trenger ikke skrubbe ansiktet ditt. Husker du mikroripene i pkt 3? Dette skjer også når du bruker naturlige partikler som knuste aprikoskjerner eller kanel (IKKE GJØR DET). For fysisk eksfoliering, som det gjerne kalles, bruk en heller myk klut på en forsiktig måte og vær kjærlig med huden din. Den er ikke en gulvflis som skal skrubbes ren!

6. Velg Svanen

Hvis du er i tvil, velg svanemerkede produkter. For å sitere Svanemerkets hjemmeside:

Svanemerkede produkter til hud og hår er blant de minst miljøbelastende produktene i sin kategori, og må tilfredsstille strenge krav som ivaretar både helse og miljø. Svanemerket stiller krav til de kjemikaliene som brukes, hvordan de er klassifisert og hvilke miljøegenskaper de har, hvilke parfyme- og fargestoffer som kan brukes, hvordan emballasjen er utformet og hvor effektive produktene er.

7. Menskopp/tøybind og tøybleier

Dette kan være en kneik for noen, men når man først har prøvd kan jeg nesten love at du vil trives med det. Engangsprodukter som bind, tamponger og bleier gir massive mengder avfall fra en gjennosmsnittlig familie. En engangsbleie tar over 400 ÅR å bryte ned! Selv moderne avfallsanlegg sliter med disse produktene som er vanskelige å forbrenne. I tillegg kan det finnes rester av kjemikalier som brukes under produksjonen, og disse kommer da rett mot huden i timesvis, dagesvis og månedsvis. Med rette vaskerutiner er tøybleier gøy og det finnes mange søte mønstre. Tøybind er ikke klamme slik som engangsbind og du sparer masse på å kjøpe inn én gang og vaske, i stedet for månedlig og kaste.

Har du noen gode tips? Del dem gjerne i kommentarfeltet!

https://www.beatthemicrobead.org/guide-to-microplastics/

https://www.svanemerket.no/svanens-krav/hovedside-hud-har/hudpleieprodukter/

Don't miss out!
Invalid email address

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *