DIY hudpleie,  Helse,  krem og lotion,  Miljø,  Såpe

Bærekraftig duft

Her om dagen stod jeg i dusjen og filosoferte over lukt og bærekraft. Det som utløste det var en skuffende duft – eller en mer en skuffende mangel på sådan.

Og – virker det fortvilende komplisert – jeg foreslår en strategi til slutt!

For en tid tilbake hadde jeg og ungene laget badebomber, rett før barnehagene åpnet. Vi (kremt, jeg – men ungene var gira og med) ville nemlig gi fotbadebomber til de ansatte siden de bokstavelig talt stod og gikk på hele dagen for ungene våre. De to første gangene gikk det ikke så bra. Jeg har lagd ørten badebomber før, men værgudene hadde kanskje et kalas av det fuktige slaget de dagene. Herlighetene begynte å ese ut, så i stedet for noen nette, harde badebomber ble de flate, triste makroner. Vi omdøpte dem til shower steamers som da legges nede i dusjen og utløser duft mens de bruser.

Uansett!

Tilbake til scenen i dusjen (ikke kikk!). Hvor var lukta? Jeg kunne kjenne litt av furuskog-duftoljen jeg hadde brukt, men peppermynten? Mer lik drøm som fordufter med vekkerklokka – et minne. Og da, tenkte jeg, ikke så veldig revolusjonerende kanskje, men – kan duftolje være mer bærekraftig enn eterisk olje fordi de holder så goddamn mye lenger?

Misforstå meg rett, jeg elsker eteriske oljer. I såper så holder de i månedsvis, hvis det er riktig type brukt i riktig mengde. De fleste såpene jeg lager (og alle i nettbutikken) er med eterisk olje. Men de har ikke sjans mot duftoljer når det kommer til holdbarhet, med unntak av prisverdigheter som patsjuli.

Så legger du til at noen eteriske oljer er utvunnet av truede arter, saktevoksende slekter, eller arter som dyrkes på jord der regnskog eller andre fine ting skulle vokse. Duftoljer bruker ofte komponenter, TROR JEG, som er lett og billig å få tak i (og trolig derfor fremstilt av vanlige materialer som industrielle biprodukter),og de er mer konsentrert fordi det lages med et mål for øye, og det er duft. Jamfør planter som lager eterisk oljer for å beskytte seg mot ulike fiender, tiltrekke seg pollinatorer, og/eller for å dumpe metabolitter, rett og slett , så det finnes litt av hvert i en eterisk olje. Men litt av greia med duftoljer er at det er vanskelig å vite hva som er i for en uinnvidd. Jeg skulle gjerne vært invitert til FoU-avdelingen til en duftoljefabrikk og lært hvordan de formulerer!

Men for å være konstruktiv, så kan jeg dele med deg min løsning, hvertfall frem til jeg har fått mer info som endrer saken:

  • Bruke eteriske oljer fra planter som vokser fort og er lette å dyrke. For eksemple typiske urter som peppermynte og lavendel, eller sitrusskall da fruktene kan høstes hvert år av samme plante (og resten blir til jus, får vi håpe?)
  • Velge økologisk hvis mulig, for å minske avtrykket på økosystemet
  • Velge seriøse leverandører
  • Vurdere å bruke duftoljer av god kvalitet, frie for ftalater og andre hormonhermere, spesielt for dufter hvor tilsvarende eterisk oljer er problematisk, eller ikke finnes (hei sjøsalt, agurk og frisk melon-kombo!)
  • Droppe duft der det passer

Hva tenker du? Har du noe forhold til det?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.