Kaffe,  Privat

Boktips: Bøker jeg anbefaler, leser nå og skal lese

Det var en periode på noen år jeg nesten ikke rørte en bok, fordi «jeg hadde ikke tid». Men du vet hva det egentlig betyr: at jeg ikke prioriterte det. Jeg var for travel med familie og jobb, men kunne se TV noen timer i uka …?

Bøker er viktige for meg av to grunner: Enten så tar de meg på en reise i en annen verden, gir meg et avbrekk og viser meg ting som ikke er mulig i min verden – eller de lærer meg noe nytt, inspirerer, og viser meg at mye mer er mulig enn jeg egentlig trodde. Du skjønner sikkert hva hovedkategoriene til de to forskjellige grunnene er; skjønnlitteratur og sakprosa.

Jeg vokste opp med en bok foran nesa (vi snakker lese mens jeg pusset tenner, spiste, gikk rundt i huset, la meg, sto opp), men det var stort sett skjønnlitteratur. Sakprosa var mest forbeholdt studielitteratur, og med 8 års studier ble det en del av det 😅

Hvorfor jeg begynte å lese igjen? Tja, mye av æren har nok min søster, som gir meg bøker hun har lest i gave til bursdag og jul. Miljøvennlig, personlig og veldig fint!

Det siste året har jeg fått øynene opp for det som typisk kalles selvhjelpsbøker, som er et begrep jeg ikke liker så godt, fordi det for meg insinuerer at man være helt nede og trenge hjelp for å lese dem. Det er ikke tilfelle, alle har godt av selvutvikling. Som min mentor Gry Sinding sier: Er du ikke i vekst så er du død.

Her er i hvertfall en liste over bøker jeg har likt i siste del av 2019 og nå i 2020 – noen er jeg ferdig med og noen holder jeg på med som er lovende.

Selvutvikling/sakprosa:

  • «Why we sleep» av Matthew Walker. La meg si det sånn – jeg trenger denne. Jeg VET at søvn er bra for omtrent alt. Men så henger jeg oppe om kvelden likevel … Har bare komme gjennom første kapittel, men har absolutt håp om at dette er sparket jeg trenger for å være konsekvent i seng kl. 22.
  • «Scientific soapmaking» av Kevin Dunn. Lager du ikke såpe? Hopp til neste 😉 Lager du såpe kan denne være en god investering. Mesteparten av boka er innføring i kjemi og uliek eksperiemtner, så dette er kanskje for de meste deidkerte. Jeg har et passe greit grunnlag i kjemi fra før, så jeg hoppet elegant over å gjøre eksperimentene, men vurderer å kjøpe noe av utstyret for å kjøre noen kvalitetskontroller på såpene mine. Uansett, en god bok for såpenerder – kanskje den eneste i sitt kjemiske slag.
  • «High performance habits» av Brendon Burchard. Om hvordan du kan lære av de beste i verden i sine felt for å få et bedre liv. Jeg kan ikke si så mye annet enn at jeg anbefaler den, og at det tar litt tid å komme inn i lesinga, så ikke gi opp. Begynn heller på igjen om du detter av.
  • «Power of the seed» av Susan M Parker. Startet på denne og det er nesten alt en fettsyrenerd kan ønske seg. Likte du å lese i Den lille oljeskolen vil du nok like denne! Ikke all info er like bra, vil jeg si (f.eks et serum for solbeskyttelse med kun vegetabilske oljer – det blir nei, nei og nei fra meg), men stort pluss for ulike lister som klassifiserer oljene etter f.eks. plantefamilie, geografi, egenskaper.

Skjønnlitteratur:

  • «Et helt liv» av Robert Seethaler. Minner meg om «Stoner» av John Williams. Hva er et liv? En kort, ganske lavmælt og gripende bok.
  • «My absolute darling» av Gabriel Tallent. Dette er STERKE saker. Den er grusom, vanvittig godt skrevet, får deg til å lese en side til, og en side til, og bare en til …. Ikke for de sarteste sjeler.
  • Krim – selv om påska er over 😉 Jeg liker serien om Strike av Robert Galbraith (lest 3 av 4 bøker). Fengende, fargerike og dramatiske.

Bøker jeg gleder meg til å lese og har i hylla:

  • «Get out of your own way» av Dave Hollis. Denne ga jeg faktisk til mannen min 🙈 vel vitende om at det ikke er særlig kult å gi bort selvutviklingsbøker, og kan virke mot sin hensikt. Men Knut er en så kul fyr at jeg tror han vil like denne.
  • «Mythos» av Stephen Fry. En fantastisk fyr skriver om et spennende tema, det må bli bra.
  • «Atomic Habits» av James Clear. Hvordan bittesmå vaner kan endre et liv. Obs! Jeg bestilte denne først på Amazon uten å dobbeltsjekke forfatternavnet. Jeg fikk en bok av Mark Clear, en skikkelig dårlig bok som jeg ikke vil gi til Fretex en gang. Hanna didn’t know what she ordered. Don’t be like Hanna.

Til slutt, hvis du føler dårlig samvittghet fordi du leser «for lite»: Dårlig samvittighet er bortkasta mental energi. Dropp det og bestem deg enten for at du ikke vil lese mer, eller at du skal sette av tid til det. Husk at det er lov å bare lese 10 minutter. Det er faktisk min lille belønning midt i arbeidsdagen etter jeg har skrevet ferdig dette innlegget 😉

Håper du ble inspirert til å plukke opp en bok du har, eller få tak i en ny! Har du et boktips du vil dele så kommenter gjerne med det 🙂

God bok!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *