DIY hudpleie,  Helse,  krem og lotion,  Miljø,  Zero waste

Den lille oljeskolen – Del 1

Introduksjon

Å forstå hva som er i hudpleieprodukter er ikke så lett, og heller ikke hvordan man selv setter sammen ulike ingredienser til egne produkter. Det er dessverre ikke til å komme unna at du trenger noe kunnskap om ulike grupper av stoffer og deres «kjemiske» navn.

Jeg har tidligere skrevet en liten guide til hvordan velge trygge og gode hudpleieprodukter uten en grad i kosmetisk kjemi, og det finnes også andre nettsider og apper du kan bruke for å kjøpe kosmetikk uten stoffer som PFAS og mikroplast. Men i denne miniserien vil jeg lære deg litt mer om ulike oljer/fettstoffer du ofte finner i kosmetikk, enten kjøpt eller selvlagd.

Poenget er ikke å skrive lange lister med alle mulige oljer og deres egenskaper, men heller gi deg innsikt i hvordan du kan dele disse inn etter forskjellige kriterier. Du vil også få noen eksempler på oljer sånn at du kjenner de vanligste.

For ordens skyld: Her mener jeg altså planteoljer, plantesmør og lignende, ikke eteriske oljer!

Men hvorfor er oljer/fettstoffer viktige i kosmetikk? Huden vår skiller ut sitt eget beskyttende fettlag, kalt sebum. Denne blandingen av ulike lipider har mange roller, som å motvirke tap av fuktighet fra huden, bevare hudens barrierefunksjon, noe solbeskyttende effekt, og biologisk aktivitet som regulering av mikroflora (snille og slemme mikroorganismer på huden), betennelsesregulering via anti- og pro-inflammatoriske stoffer, og transport av fettløselige antioksidanter til hudoverflaten.

På samme måte som naturlig sebum tar vare på huden, men også kan føre til ubalanse og hudproblemer, kan de ulike fettstoffene vi påfører også påvirke huden din enten positivt eller negativt. Dette er også personavhengig, noe som jeg synes er veldig spennende. For eksempel tåler noen kokosolje godt i ansiktet, mens andre (som meg) får tette porer av bare små mengder kokos i en krem. Derfor er det lurt å skjønne hvertfall litt av det som står i ingredienslista 🙂

Husker du forresten prinsippet om at likt løser likt? Oljer/fett løser ikke vann, og derfor kan vi ikke si at de gir fuktighet. En ansiktsolje vil derfor ikke kunne beskrives som fuktighetsgivende! Det de kan gjøres er å hindre at fuktighet som allerede er i huden fordamper/på annen måte mistes. Derfor er det veldig lurt å smøre seg med krem/body butter/olje osv. så raskt som mulig etter en dusj, før du mister fuktighet ut av huden. Enda bedre effekt får du hvis du smører med noe som binder fuktighet i huden først (feks. krem som inneholder glyserin), enten alene eller med olje/fetere produkt oppå.

Leser du bak på pakken på produktene du kjøper?

2 Comments

  • Toril setlo

    Du skriver så lett og fint; fordi du vet hva du snakker om Bruker kakaosåpen din nå. Veldig fornøyd❣️Mild deilig duft, og huden føles mykere og bløtere enn med «butikksåpene» jeg har hatt før.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *