Såpe,  Zero waste

Hvordan lager man såpe? En SåpeOpera

«Hvordan lager man såpe?» Godt spørsmål!

Kunstnerisk frihet nr. 1 – jeg velger å vri litt på det, og spør heller: «Hvordan lager vi såpe i Maiagold Essentials?»

Kunstnerisk frihet nr.2: Vi lager SåpeOpera – en heller kakofonisk blanding av aktører, epoker og uttrykk; strengt kjemiske recitativer og mer melodiske, fargerike arier. Fremførelsen har sine svakheter , men budskapet er det viktigste!

Det hele starter selvsagt med en god oppskrift, eller libretto om du vil. Her har vi med to hovedroller: Lut og Fett. Uten disse, ingen såpe! Luten for fast såpe er natriumhydroksid, også kjent som kaustisk soda. (Bruker man kaliumhydroksid blir det flytende såpe.)

Hvilke oljer/fettyper og hvor mye av hver er en helt egen operette, men det er hvertfall mange avveininger å ta. Uansett så brukes det kun naturlig fett – vegetabilsk og animalsk fett – og ikke mineraloljer, da disse ikke har riktig kjemisk struktur.

Når oppskriften er ferdig orkestrert og realisert på et papir, er det på tide å finne frem vekta. Alt skal måles i gram – ingen milliliterslinger i valsen! (Ikke så mye vals i opera, tror jeg. Men du skjønner.)

Det første er å blande luten – iført labfrakk, gassmaske og hansker. Løsningen blir varm og damper kraftig i starten, og gassen er alt annet enn helsebringende. (Gjør du det hjemme er kjøkkenvifte et godt substitutt for gassmaske, men den ser ikke like bra ut på. Ha ha!)

For de aller fleste såpetyper vi har bruker vi av en stock-løsning med lut. Da har jeg målt opp og blandet lut i riktig konsentrasjon og helt på tette, merkede flasker. Da har jeg alltid kald lut klar og slipper dra frem heavy duty vernekostyme hver gang.

Mens luten synker i temperatur bales poser og bokser med plantesmør og kokosolje frem, måles og smeltes. Så må det også kjøles ned …

(Insert kaffe-/dopause)

Tilbake på lab! Nå er det biroller som skal bekles, men de er effektfulle og står for mye av estetikken og sjelen i SåpeOperaen. Disse er Duft, Farge og Evt. Tilsetninger (med funksjoner som ekstra skum, pleie eller eksfoliering). Velg med omhu – ikke alle passer rollen.

I neste akt kommer alle deler sammen i mer eller mindre harmonisk samspill. Det skal splittes og herskes, koreograferes og koordineres. Stavmikseren står for lydsporet (et heller modernistisk et). Nb! Alle tilskuere til SåpeOpera kan la kikkerten ligge hjemme, bruk heller vernebriller.

Mesterverket helles i i form og pakkes inn i flere håndklær. Stillheten senker seg og det hele står 24-48 timer uten publikum før kutting i passe stykker. Er man fornøyd med resultatet er en liten dans kanskje utradisjonell, men innafor. Rufsete kanter renses, såpestykkene stables i en kurv, og settes til tørking og modning under ideelle forhold i 4-6 uker.

Etter modningen er over gjenstår bare pakking, merking, og veien til deg. Håper du kan høre musikken.

PS. Jeg er mye flinkere til å lage såpe enn å skrive om musikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *