Kurs,  Privat

Enkel påskeaktivitet: Farg egg med naturlige farger

Her kommer fremgangsmåte på et relativt enkelt prosjekt til påske. Du har trolig minst en av råstoffene hjemme allerede og resultatet blir vakre, giftfrie egg! Hele familien synes det var ekstra stas med fargede egg, så det ble en populær snack etter fotoseansen, som jeg med god samvittighet kunne gi til store og små. Det er veldig kjekt med en rask og sunn snack i feriedagene! Og tenk hvor fint det kan bli på frokostbordet med f.eks gule egg til alle 🙂

Jeg trodde at å farge egg med naturfarger kun resulterte i egg med ulike bruntoner. Men så feil kan man ta – jeg kom over et innlegg fra Mommypotamus der nesten hele regnbuen var representert. Kult!

Jeg ville teste dette hjemme for å se om jeg fikk samme resultat. Vi hadde de fleste fargestoffene allerede, og resten var enkle å få tak i, med ett unntak: Rødbetekvass. Kvass er en russisk fermentert drikk, og jeg hadde ikke tid, utstyr eller særlig lyst å å prøve å lage fra bunnen av nå. Ellers fulgte jeg oppskriften nokså nøye. Det ble mange gryter og glass, og en del å holde styr på. Så et av mine første tips er å velge deg ut en eller et par farger du synes er fine, og holde deg til det for minst mulig stress 🙂

Prossesen er nokså enkel, men tar litt tid. Først kokes råvaren opp og får småkoke til en kraftig fargeblanding, for så å siles av og kjøles ned. Så tilsetter man eddik, og har i ferdig kokte og vaskede egg. Eggene skal trekke noen timer for å ta opp fargen. Hvordan det gikk i mitt eksperiment og mine tips for deg, om du skulle du ha lyst å prøve, kommer her!

Fargestoffene jeg brukte var fersk rødbete, nypete (som inneholder hibiskus), løkskall, rødkål, gurkemeiepulver og lake fra sylta rødbeter. Det blir i samme rekkefølge rosa, grønt, oransje, blågrønt, gult og rosa-ish. Det siste var et forsøk på å etterligne fargen fra rødbetekvass (lilla), men det gikk ikke særlig bra …

Vil du hoppe rett til oppskrift i utskriftsvennlig format, bare fyll ut her:

Fremgangsmåten for alle variantene, unntatt sylta rødbete, var å koke plantematerialet med vann til væsken hadde fått en dyp, fin farge, sile av og la det kjøle ned. Deretter tilsatte jeg eddik, og hadde i kokte, nedkjølte og såpevaskede egg – disse skal da ikke være skrelte!

Eggene fikk trekke i løsningen over natt i kjøleskap, og eggene ble tatt forsiktig ut av løsningen og fikk tørke i en eggekartong.

Resultatet var stort sett overraskende bra – en kraftig, vakker farge. Men for to av fargebadene var nok pH’en for høy, slik at det ytterste laget av eggeskallet begynte å løses opp. Her finner du en forklaring på hvorfor dette skjer og forslag til nye eksperimenter.

Både syltelake og nypete har lav pH (er sure) fra før, særlig når teen fikk ekstra eddik i seg. Det ble rett og slett for sterkt, og jeg måtte vaske av et litt gummiaktig lag og legge i fargebad på nytt. Nypeteegget kom tilbake i nypeteen, men bare i en times tid, og syltelakeegget ble lagt i rødkålløsningen. Resultatet ble en vakker grågrønn farge fra nypeteen, og en lys grønnblå farge fra rødkålen. Vil du ha lyse egg kan du altså leke litt med trekketiden.

Lagt til 10.4: Grunnen til at det er eddik i, er at skallet blir mer mottakelig for farge. Men for mye kan altså gjøre skallet mykt og fargen blir lettere skadet. Så skal du trekke egget kort og vil ha sterk farge, kan du ha i litt mer eddik enn i oppskriften. Skal du bruke fargeløsningen flere ganger, kan du ha i litt ekstra eddik etterhvert for å kompensere for at noe av syren brukes i reaksjonen med kalsiumkarbonat i eggeskallet.

De andre fargene var nokså jevne, men det var tendenser til at det ytterste laget var mykt sånn at fargen lett fikk fingermerker ved håndtering, så i den reviderte oppskriften har jeg redusert eddikmengden i forhold til det Mommypotamus bruker. Detaljert oppskrift i A4-format får du her:

Fargeløsningen kan oppbevares kaldt og brukes igjen, men bør sikkert ikke stå mer enn en ukes tid vil jeg tro. Da har du nok til pene egg for hele påska!

Lager du slike egg – legg gjerne ut bilder på Instagram eller Facebook og tagg meg (@hanna_maiagold på Instagram, @maiagoldessentials på Facebook) så får jeg se 🙂

Å farge egg var nytt for meg, men tror det blir en ny tradisjon! Hva med deg – vil du prøve?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *