Helse,  Nettbutikk,  Såpe,  Zero waste

Er såpe hygienisk?

Rart spørsmål? Eller noe du har lurt på en stund?Kanskje det er spesielt aktuelt i disse tider med det nye coronaviruset?

Vi bruker jo såpe for å bli reine. Og for de aller fleste sykdommer er håndvask tiltak nummer 1 for å forebygge smitte. Da er det greit med en mild såpe, så du kan vaske deg grundig igjen og igjen uten å bryte ned hudbarrieren. Jeg ville likevel ta på meg forskerhatten igjen og se om det finnes noen vitenskapelig enighet rundt dette. Og hva sier Folkehelseinstituttet sier om såpe og håndhygiene?

Bra nok?

Det er noen misforståelser ute og går når det kommer til fast såpe. Jeg tror faktisk vi er blitt nærmest hjernevasket (ordspill!) til å tro at flytende håndsåpe/shower gel o.l er det eneste hygieniske alternativet, og at såpestykker er gammeldags, uhygienisk og bakstreversk. Jeg tror det er en holdning som industrien har pushet ganske kraftig. Gjett hva man tjener mest på: Et flytende produkt, fullt av vann, som det er lett å bruke mye av i slengen, som har stort volum og dermed føles som et kjøp der du får mye på en gang, med emballasje som hele tiden vises og dermed er en liten reklameplakat – eller et stykke såpe som blir anonymt ved bruk, som er konsentrert og varer lenge, men ser lite ut? (Se gjerne denne eksterne bloggposten; lettlest, men fornuftig.)

OK, synsing og spekulasjoner kan ha sin plass, men GODE vitenskapelige studier trumfer alt annet. Jeg har søkt i PubMed, en database for vitenskapelige artikler innen medisin og til dels naturvitenskap, som jeg brukte mye underveis i mitt doktorgradsstudium. Jeg har etter beste evne forsøkt å finne kilder som er godt nok kvalitetssikret, men jeg har selvsagt ikke kunnet sette meg fullt inn i alle kilder. Søker man på «soap» får man opp 399 sider med mer eller mindre relevante treff! Dessverre er heller ikke alle artikler tilgjengelig hvis man ikke tilhører en institusjon som gir tilgang.

Artiklene jeg fant kan grovt sett deles opp i to kategorier: Sammenligninger av ulike desinfiseringsregimer i en sykehus/klinisk setting (som oftest sammenligning med alkoholbasert desinfeksjonsmiddel), og intervensjoner eller observasjoner i områder med hygieneutfordringer pga. adferd eller sanitære forhold (storbyer, rurale strøk, barneskoler områder uten innlagt vann, flyktningeleirer, etc.) Det er vanskelig å si hvor godt disse studiene representerer en hjemmesituasjon.

I tillegg vil type såpe være ulik i de ulike studiene; på de fleste sykehus brukes det nok en syntetisk flytende såpe. Generelt sett står det lite om hvilke såpetype som er brukt, noe som gjør det vanskeligere å sammenligne. Jeg mistenker også at når det står at det er brukt alkaline soap (samlebegrep på såper av fett + base), så er det gjerne en «gammeldags» og sterkt rensende såpe som er brukt, som i denne artikkelen hvor tabell 5 angir at alkaline soap er f.eks. sterkt avfettende – noe som IKKE er tilfelle med alle såper. Prosessen er den samme for alle slike såper, men parametrene kan være ulike.

For å være ærlig: Er jeg partisk? Jeg prøver å ikke være det, men som en som selger produktet som omtales er jeg automatisk partisk. Dessuten er dette ikke et systematisk review (det er enormt tidkrevende og bloggposter er ikke helt arenaen for dette). Jeg endte opp med å beskrive og lenke til noen få av artiklene jeg fant. Sjekk gjerne selv ved å søke i PubMed eller lignende database, men ikke vanlig Google, please 🙂

Do various personal hygiene habits protect us against influenza-like illness? Dette er en ganske fersk artikkel (oktober 2019) som viser at det almenne rådet om såpevask fortsatt duger: Vask hendene med såpe og vann for å unngå smitte, husk å gni i minst 15 sekunder.

En annen interessant artikkel viser at skumsåpe (sånn som kommer ferdig oppskummet fra dispenseren) ikke vasker så rent som flytende såpe, fordi man må jobbe opp et skum selv med den siste. Begge variantene i testen var basert på natriumlaurylsulfat (SLS), som er et nokså sterkt vaskestoff, så det er ikke helt sammenlignbart, men det at såpa må skummes opp er godt poeng (jf. punkt over). Et såpestykke trenger litt «action» for å skumme opp – vi kan spekulere i om det gir noen ekstra sekunder med vasking og dermed bedre rengjøring?

Hva med alkoholbaserte desinfeksjonsmidler vs. såpe+vann? Her fant jeg en fersk artikkel i et godt tidsskrift om dette. Den drøfter fordeler og ulemper med disse midlene. En av de største fordelene er nok at disse er lettere å bruke i praksis i flere settinger enn såpe og vann. Ulemper er at det er lett å bruke feil (men det gjelder såpe + vann også), og hvis hendene er skitne i ordets rette forstånd så er det lite effektivt.

Såpevask er altså en god måte å forbygge smitte på, noe FHI også skriver. De anbefaler en flytende såpe uten konserveringsmiddel eller parfyme, særlig i en sykehussetting. Jeg vil argumentere for at å bruke en såpe hjemme som incentiverer grundig vask (lang oppskumming) og som hjelper å holde huden hel og frisk er et veldig godt valg, og at hjemme og sykehus ikke er helt sammenlignbart mht. smittetrykk, hyppighet, osv. Men du – skyll gjerne av såpa etter bruk, særlig om du er svært skitten før vask eller har grunn til å tro at du har smitte på hendene. Enkelt!

Hadde såpestykker vært uhygieniske hadde det blitt advart mot det på generell basis. Såpe redder liv, og mangel på såpe tar liv. Såpe vasker rent.

Til slutt: Såpestykker er naurlig antimikrobielle pga. 1. høy pH, og 2. lav vannaktivitet. Tenk på holdbarheten til fersk fisk vs. salta, tørka fisk. Mikroorganismer klarer ikke vokse fordi det lille vannet som er der er bundet til saltet. Lar du såpe ligge og bli bløt over tid, slik at den blir full av vann, blir den for det første ikke særlig lekker, og for det andre, mindre antiseptisk. Bruk såperist eller noe annet så vannet renner av! Skal du ha såpe med på reise osv., så ikke la den ligge i en tett boks, bruk vaskeklut eller denne.

Hva jeg gjør for å forhindre smitte i hverdagen? Normal, god håndhygiene. Det vil, vasker hender før lager/spiser mat, etter toalettbesøk, og når jeg kommer hjem fra butikk/barnehage/skole/offentlig transport. Prøver også trene resten av familien til å gjøre det samme 😉 Selvsagt bruker vi de beste såpene – håndlagde kvalitetssåper etter egen oppskrift som er milde, vask etter vask.

Stoler du på at at god håndhygiene reduserer det meste av smitte? Hva bruker du helst til å vaske hendene med?

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *