DIY hudpleie,  Kaffe,  krem og lotion

Gjør det selv: Kaffeskrubb og body butter med kaffeolje. Del 1

Høsten er tid for nye prosjekter, læring og innekos. Vi bruker stadig mer tid inne og tiltrekkes trygge, varme dufter. Da er det er dette midt i blinken! Å lage en deilig kroppsskrubb med kaffe pluss et rikt kroppssmør/body butter er et supert og overkommelig prosjekt 🙂 Er ikke det luksus å bruke nå når det blir kaldere og huden tørrere, så vet ikke jeg! Dette er også supre gaver – hva med å gi settet til ei venninne, til farsdagen eller vertinnegave?

Kaffe + olje gir kaffeolje

Dette prosjektet er tredelt: Kaffeolje, body butter og en skrubbekrem. Kaffeolje er rett og slett et oljeuttrekk av kaffe som vi skal sile og bruke i body butter. Kombinasjonen body butter etter en dusj med kaffeskrubb er himmelsk! Kaffeskrubben baseres på kaffen som er igjen etter vi siler av oljen, og den vil ha en emulgert base, slik at oljen ikke legger seg i sluk og rør (ikke lurt), men heller løses i vann og lar seg vaske bort (lurt).

Oppskrift og fremgangsmåte legges ut i deler her på bloggen. De som er Maiagold Insidere (skjema nederst på siden) får ei liste over det som kan være lurt å skaffe for hele prosjektet før hver del legges ut. Det meste har du trolig allerede hjemme, men noe må du kanskje i butikk eller nettbutikk for å få tak i, så det er lurt å fikse i forkant. Av utstyr trenger du bare vanlig utstyr fra ditt kjøkken, så det er ikke noe stress 🙂

Vi starter helt enkelt med å lage kaffeoljen, det vil si at vi trekker ut lukt, farge og faktisk en del koffein fra malt kaffe i en planteolje. Dette kalles å infusere, og er en flott måte å trekke ut godsaker fra ulike typer plantematerialer på. Siden kaffebønnene er tørket trenger vi heller ikke bekymre oss for det skal vokse saker og ting i blandingen vår. Ikke bruk kaffegrut, det vil mugne! Mye av aromaen vil dessuten være trukket ut, så hold deg til ubrukt kaffe.

Du kan godt bruke andre typer plantemateriale til oljeuttrekk, men bruk helst tørt materiale og sjekk at det er trygt. (Noen urter er klassifisert som legemidler, noen kan gi hudreaksjoner og så videre). Kamille elller ringblomst er supert i slike uttrekk, men akkurat her vil vi gjerne ha kaffen til skrubb også.

Jeg velger i å bruke en olivenolje til å trekke kaffen i. Olivenolje er en ganske fet olje på huden, så vi vil også bruke lettere oljer i body butteret seinere.  Siden olivenolje har mye enumettet fett og ikke så mye flerumettet fett vil den være ganske stabil; den harskner ikke så lett som for eksempel rapsolje, solsikkeolje eller soyaolje. Om du velger raffinert eller ekstra virigin olivenolje har det ikke så mye å si. Jeg velger raffinert siden det er det jeg bruker i mine såper og dermed alltid har på lager.

KAFFEOLJE

Du trenger:

1 stk glass med lokk, gjerne norgesglass eller lignende om du vil trekke i vannbad

100 g tørr kaffe, helst espressomalt. Ikke brukt kaffegrut

220 g olivenolje eller annen olje


Bland malt kaffe og olje. Det er ikke så farlig om du ikke er helt nøyaktig med målene her. La den enten trekke 1-2 t på vannbad ved svak varme (bruk et glass som tåler dette og ha gjerne en bomullsklut under glasset), eller stå noen uker i romtemperatur/et litt varmt sted. Pass i så fall på å vende glasset i blant. Når det er klart kan du sile kaffekornene fra oljen. Den beste måten jeg har funnet å gjøre det på er å første sile av det groveste i en metallsikt, deretter sile det gjennom en bomullsklut (oppvaskklut/gasklut); det går raskt hvis du klemmer litt. Har også prøvd kaffefilter, men det eier jeg ikke tålmodighet til, ha ha!

Resultatet er en mørk brun olje som vil skille seg i en mørkere og lysere fase når det står litt (rør godt før bruk så den blir jevn). Denne blandingen blir nokså sterk, så om du vil bruke den til andre prosjekter la den kun være en liten del av oljefasen. Jeg fikk ca 60 g kaffeolje. Husk å ta vare på både «kaffegruten» og oljen. Merk glassene med dato og innhold. Dette blir nok til ca 3 sett med skrubb + body butter (avhengig av hvor store beholdere du bruker). Jeg vil legge ut resten av prosjektene etterhvert så det er bare å glede seg 🙂

Nb! Vil du ha en handleliste så sørg for at du er en Maiagoldinsider (påmelding når du kommer inn på siden, eller skjema helt nederst på siden her), der vil det komme så fort alt er klart.

Er du med? Da blir jeg sååå glad om jeg får se bilder – del dine bilder på Instagram med #maiagoldprosjekt og tagg meg på @hanna_maiagold, eller på Facebook med @maiagoldessentials.

3 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *