Helse,  Miljø

«Gravid – hva kan jeg bruke av hudpleieprodukter?»

Hva er lurt å tenke på når det gjelder hudpleie under graviditet? Hvilke hensyn er det lurt å ta og hvilke produkter kan man bruke?

Pregnant Woman Photoshoot

Først, gratulerer! Forhåpentligvis kjenner du masse på gledesfølelsen midt oppi alt annet. Det er mye å tenke på, mye nytt å finne ut av, og hudpleie er noe av det. Håper dette innlegget er nyttig for deg!

Jeg ble spurt av en hyggelig følger om hvilke hudpleieprodukter som er trygge å bruke under graviditet, og hvilke som burde unngås. I utgangspunktet skal all kosmetikk som selges i Europa være så trygt at selv gravide skal kunne bruke disse. Men jeg mener dette er for dårlig regulert, og da jeg gikk gravid valgte jeg bevisst å unngå en del produkter og ingredienser. Jeg vil også ta opp noen vanlige utfordringer og mulige løsninger. Nb! Dette er ikke enkelt tema, så denne posten blir så lang som jeg synes den og du fortjener 😉

Jeg vil understreke at dette i stor grad er i min personlige mening, selv om jeg ønsker holde det så faktabasert som mulig. Når det gjelder eksponering for «farlige» stoffer er det alltid en vurdering av dose og risiko. Jeg fortsatte å gjøre eksperimenter med radioaktive løsninger under min første graviditet, fordi konsentrasjonen var lav, rutinene var gode og sjansen for eksponering var veldig liten. Samtidig sluttet jeg å bruke parfyme, fordi dette inneholdt en miks av kjente og ukjente stoffer, og noen av de kjente stoffene i mange parfymer var allergifremkallende og potensielt hormonhermende. Det ville jeg ikke ha på huden eller puste inn. Høres det rart ut at jeg fortsatte med det ene, og ikke det andre? Det er trolig fordi man er vant til å tenke på det ene som kjempefarlig, og det andre som vanlig og ufarlig. Risikovurdering er ikke enkelt!

Jeg liker å si at kunnskap er makt, men å google i vilden sky fører ofte til en skeiv eller gal oppfatning av virkeligheten, da  det ofte er ekstreme tilfeller som skrives om, eller kildene kan være (ehem) mindre gode. Overdreven bekymring er heller ikke bra. Husk at du alltid kan spørre lege eller jordmor om det er noe!

Anbefaling av produkter er på eget initiativ fordi dette er produkter jeg digger selv; jeg har ingen samarbeid eller tjener noe som helst på dette. Disse fås i norske (nett)butikker, men jeg lenker helst til produsentens side.

Hormonhermere og parfyme

Først om noe mange lurer på: Hormonhermende eller hormonforstyrrende stoffer. De er virkelig et kapittel for seg – og et fagfolk ikke er enige om. Ofte virker det som om den ene leiren viser på studier som viser at selv høye nivåer i dyrestudier ikke gir skade, mens den andre påpeker at vi har altfor liten kunnskap om hvordan summen av ulike kjemiske stoffer vi utsettes for påvirker oss – popluært kalt cocktaileffekten. Disse stoffene blir man utsatt for ikke bare i kosmetikk, men også i mat, klær, interiør, emballasje osv. Siden fosterstadiet legger grunnlaget for barnets videre utvikling valgte jeg å være for forsiktig heller enn uforsiktig. Spesielt i første trimester skjer det enormt mye og fosteret er sårbart. Her er interessant lesning om hvordan slike stoffer kan påvirke sædkvalitet – et argument for å redusere forbruket av slike stoffer generelt…

Typiske produkter du kan finne hormonhermere og andre potensielt skadelige stoffer i er hårspray, neglelakk, parfyme, hårfarge og noe sminke. Jeg nevner spesielt ftalater og parabener som uheldige stoffer. Heldigvis kan man leve uten hårspray, og det finnes mange typer økologiske eller svanemerkede produkter å velge i. Disse er ofte også miljøvennlige, snakker om win-win! Et produkt jeg har likt godt i det siste (uten å være gravid) er dette parfymefrie fuktserumet under min vanlige fuktighetskrem.

Og du, når vi snakker om parfyme: Jeg vil generelt anbefale parfymefritt til ansiktspleie. I barseltiden er det også fint å være helt parfymefri om du kan: Babyen elsker den naturlige lukten av sin mamma/sine foreldre, og alt annet kan være forstyrrende.

A-vitamin

Underveis i svangerskapet vil huden endre seg for de fleste, da nivået av ulike hormoner fyker i alle retninger. Noen opplever at huden blir fetere, andre tørrere. Noen får stor bedring av uren hud, andre forverring. Klart du ønsker å bruke produkter som hjelper, og de finnes! Men noen av de mest effektive produktene bør du nok unngå. På toppen av listen over aktive stoffer er A-vitamin eller A-vitaminlignende stoffer, såkalte retinoider. De virker på genuttrykksnivå og endrer programmeringen av cellene, noe som er grunnen til at de har så god virkning mot akne og rynker. Dette gjør det også farlig med for høye nivåer i fosterlivet. Derfor er det viktig å ikke bruke kremer som Differin og tabletter som Isotretinoin under graviditet, og det bør lege opplyse om før resept skrives ut. Reseptfrie kremer som A-creme eller serum med retinol skal være trygge, men på den sikre siden kan det være greit å unngå disse.

Pigmentflekker og uren hud

Pigmentforandringer med økt hudpigmentering, også kalt melasma eller kloasma, er ganske vanlig under graviditet. Siden du ikke kan styre hormonforandringene som er med på å styre dette er skurk nummer en solstråling, så solkrem og annen solbeskyttelse anbefales. Du kan nyte solens effekter som varme, lys, gledesfølelse og D-vitamindannelse selv med høy solfaktor! En god vane er å påføre en god solkrem på ansikt, hals og bryst etter ansiktskremen er trukket inn, hver morgen året rundt, og selvsagt påføre igjen hvis du er mye ute. Det er god forebygging mot alderstegn og rynker også. Min absolutte favoritt til ansiktet er denne.

Om du har pigmentforandringer vil de kanskje blekne etter fødselen, men det er mulig de ikke forsvinner. Azelainsyre, et legemiddel mot pigmentflekker, kan også fås i lavere konsentrasjon reseptfritt. Dette er en stoff som dannes i huden vår, og det er trolig trygt for gravide å bruke i lavere konsentrasjoner. Jeg nevner det siden det har vist seg å fungere mot både pigmentflekker, betennelse (som foreligger ved bla. akne og rosacea) og tilstoppede porer, men spør for sikkerhets skyld legen din.

Peeling, eller kjemisk eksfoliering, er trolig greit å bruke under svangerskapet om du er vant til det fra før, men ikke bruk for dyp peeling da huden gjerne er mer sensitiv enn før. Husk solfaktor!

Salisylsyre er en super og mildt eksfoliererende ingrediens mot uren hud som virker nedi selve porene, slik at de blir renere over tid. Salisylsyre er også definert et legemiddel når det brukes over visse konsentrasjoner. Det er antatt at å bruke det på små hudområder som ansiktet er trygt, men vurder selv om du vil  kutte dette ut.

En annen ingrediens som har mange fine egenskaper, som pigmentutjevning, balansering av oljeutskillelse og reduksjon av betennelse, er B-vitaminet niacinamid. Siden dette er et vannløselig vitamin uten bivirkninger annet enn mulig lokal irritasjon og svie i starten er det trygt å bruke under graviditet, og et fint alternativ til andre aktive stoffer.

Kroppspleie

Er huden på kroppen, og spesielt den voksende magen, tørr og kanskje kløende er det lurt å dusje/bade mindre, bruke mild såpe til vasking og smøre med en god og gjerne litt fet krem. Strekkmerker dannes dypt i huden og ingen behandling som kan anbefales for gravide har vist god effekt mot disse, men massasje med en krem kan ha en viss effekt hos noen. At noen har brukt et spesielt merke av krem eller olje og ikke fått strekkmerker har nødvendigvis ingen sammenheng. Men å smøre huden skader ikke, og kan kanskje være et koselig rituale med den lille i magen.

Mange gravide opplever også økt svetting og med det behov for en effektiv deodorant. Det finnes mange gode aluminiumsfrie deodoranter, og noen ikke så gode. De fleste aluminiumsfrie deodorantene inneholder natron (natriumbikarbonat/sodiumbicarbonate), som kan gi svie og kløe for mange. Personlig reagerer  jeg ikke på natron, og har brukt min favoritt med natron i flere år.

Eteriske oljer

Aaah, eteriske oljer og graviditet. Et vanskelig tema! Googler du finner du mange lister over trygge og ikke trygge eteriske oljer for de ulike trimesterne – og disse listene er ikke nødvendigvis sammenfallende hos alle kilder. Problemet bunner i stor grad ut i at det finnes lite forskning på området. Eteriske oljer en cocktail av ulike kjemiske stoffer, og innholdet av disse vil også variere med årstid, område, sort, lagringsforhold og så videre. Noen oljer er helt klart ikke å anbefale, slik som krypberglyng (wintergreen/vintergrønn) da den inneholder salisylsyre, eller basilikum som inneholder mulig kreftfremkallende stoffer. Det er også viktig å kjøpe fra en seriøs leverandør, da noen dessverre ulovlig blander ut oljene med for eksempel ftalater for økt profitt. Mange kilder foreslår også å spørre legen din, men jeg tviler på at de fleste norske leger har detaljkunnskap rundt dette. Jeg kan (og tør) dessverre ikke komme med noen fasit, men vil si at det er bedre å være på den sikre siden og bruke oljer som har god sikkerhetsprofil, aldri innvortes!, og alltid fortynnet.

Oppsummering

For å konkludere: Graviditet er ikke tiden for drastiske behandlinger, og koreanske 12-trinnsprogram med ukjente ingredienser vil fortsatt være der etter fødselen (ikke at du vil ha så mye tid til det…). Det kan også være lurt å se litt på hva ulike produkter du bruker inneholder. Neglelakk, parfyme og hårspray kan kanskje vente, eller bli brukt kun til fest? Men selvsagt vil du føle deg vel! Liker du å gå til hudpleier fortsetter du med det, men nevner selvfølgelig at du er gravid. Er du sliten og trøtt og ikke orker noe særlig, så prioriter basic hudpleie. Du kommer i hvertfall langt med en god rens morgen og kveld, etterfulgt av krem med nok fukt og pleie for din hudtype. Og husk for all del solfaktor 😉  

Har du hatt noen spesielle behov for huden din som gravid?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *