DIY hudpleie,  Helse,  krem og lotion,  Miljø,  Såpe

Grunnregler for hudpleie-DIY*

Å lage hudpleie slik som kremer, salver, sukker-/saltskrubber, ansiktsmasker, deodoranter, såper m.m er blitt stadig mer populært . Det er mange ting man fint kan lage selv, og det er gøy, man kan tilpasse etter egne behov og man har full kontroll på hva som er i produkter. Men det er lurt å vite om noen grunnregler slik at man lager trygge og gode produkter. Jeg har laget en liste med det jeg tenker er viktig å tenke på!

*DIY = Do It Yourself

Grunnregler for DIY

  • Vær kritisk til kildene dine. Hvilke kvalifikasjoner har de som har laget eller lagt ut oppskriften? Hvor mye erfaring har de? Pinterest er et eksempel på et sted hvor det finnes mange dårlige og noen regelrett farlige oppskrifter.
  • Har du i eterisk olje eller duftolje, sjekk at du er innen trygge grenser for bruk i det produktet du lager. Passe eller for mye kan være forskjellen mellom et godt produkt og et irriterende eller fototoksisk produkt som gir sviende, rød og sint hud. Denne infoen skal finnes i sikkerhetsdatabladet til den eteriske oljen/duftoljen, som bør ligge på nettsiden, bli sendt sammen med pakken eller sendes per epost ved forespørsel. (Hvis ikke har du nok å gjøre med en useriøs forhandler.) Jeg digger denne kalkulatoren for å regne ut hvor mye eterisk olje jeg kan ha i det jeg lager, selv med komplekse blandinger.
  • Dette er opplagt for de fleste, men jobb på en rent og ryddig område med rene redskaper. Desinfiser redskaper, overflate og beholder du skal ha produktet i med mye sprit (70 % er best) og la lufttørke før bruk. Jo færre mikroorganismer som er med fra start, jo bedre holder produktet seg. (Desinfeksjon er ikke nødvendig når du lager såpe, da holder med med alminnelig rengjøring med såpe og vann siden såpe er naturlig antibakterielt.)
  • Bruk konserveringsmiddel så lenge det ikke er 100 % vannfritt! Dette gjelder også vannfrie produkter som man tar med i dusjen. Konserveringsmidler er for eksempel fenoksyetanol, optiphen eller benzosyre. Grapefruktfrøekstrakt er et omdiskutert konserveringsmiddel. Alle konserveringsmidler har sine styrker og svakheter når det kommer til hvilke mikroorganismer de virker mot, hvilken pH de er effektive under, om de er fett- eller vannløselige, med mer. Parabener er eksempler på veldig effektive og bredspektrede konserveringsmidler, men de er ikke noe jeg ønsker å bruke selv. Jeg vil anbefale å bruke et så bredspektret konserveringsmiddel som du er komfortabel med, selv om det «bare» er til deg og familien din. For meg er det ikke «bare bare» hva familien min eksponeres for… Å holde noe kaldt vil ikke være en fullgod måte å konservere noe på. Har du latt en åpnet rømmepakning stå i kjøleskapet for lenge skjønner du sikkert hva jeg mener 😉
  • Vitamin E og rosmarinekstrakt er ikke konserveringsmidler, de er antioksidanter som motvirker harskning. Harskning = kjemisk prosess (oksidasjon), ufarlig, men lukter vondt. Konserveringsmidler virker mot bakterier og ulike sopp som kan gjøre deg syk FØR du i det hele tatt kan se at det vokser noe.
  • Vann og olje/fett blandes ikke uten emulgator. Bivoks er IKKE en emulgator og vil ikke gi en stabil emulsjon. Beklager! Eksempler på emulgatorer er Emulsifying wax NF og andre emulgerende voks. Jeg har ikke brukt noe som finnes i norske nettbutikker, tror jeg, men vil du kjøpe i Norge kan du kikke her.
  • Vær forsiktig med ingredienser som er aktive (f.eks. fruktsyrer), vanskelig å konservere (typisk melkevarer, frukt, grønnsaker) eller som degraderes lett (som veldig pH-sensitive ingredienser). Du bør ha stålkontroll før du prøver på dette.
  • Jobb aller helst med vektenheter. Hvis du tar bivoks som eksempel: Hva er 1 ss bivoks? Er det smeltet, revet, pellets, biter? Skal det være topp på skjeen eller er den strøket? Er spiseskjeen din like stor som spiseskjeen min? Et annet mye brukt eksempel er dråper. Hvor stor er en dråpe? Hva skjer hvis løsningen er veldig seig og det kommer ut en stor mengde? Hvor mye noe veier i gram er udiskutabelt. Veier jeg ut 50 g bivoks kan du være sikker på at du har like mye når du veier ut 50 g hjemme hos deg. Genialt! (Så er det dette med at vekter har ulike feilmarginer, men det er noe vi heller får komme tilbake til i et annet innlegg).
  • Lag små batcher. Ikke lag et halvt kilo krem første gang. Det er mye artigere og mer økonomisk å lage litt, teste og justere til neste batch.
  • Til slutt: Prøv! Du lærer ikke uten å prøve deg frem, og hver gang du feiler lærer du noe nytt. Bruker du grunnreglene har du et godt utgangspunkt for å lage trygge produkter. LYKKE TIL!

Håper dette var nyttig og at du med økt selvtillit kan gå ut og prøve nye ting!

Spørsmål? Mangler det noe? Kommenter gjerne under med dine tips!

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *