DIY hudpleie,  Helse,  krem og lotion,  Miljø,  Såpe,  Zero waste

Hva er miljøvennlig kosmetikk?

«Lite – minimalt». Det er hva mannen mi sa da jeg spurte ham hva han tenker at miljøvennlig kosmetikk er. (Og med kosmetikk mener jeg alt fra sminke til kremer til sjampo).

Men for at man skal trives med lite, må det være av god kvalitet. Og det kan bety mye forskjellig!

God kvalitet for meg er for eksempel basert på råvarer som er dyrka og høsta på en god måte, at de har en viss renhet og innhold av gode stoffer – og fravær av uønska stoffer, enten naturlig eller ved rensing – og de passer formålet. For eksempel er verdens lekreste økologiske antioksidantrike olivenolje fantastisk på maten, men jeg tror ikke ansiktet mitt hadde trivdes så godt med den i stedet for fuktighetskrem. Breakout galore eller insalata caprese? Det siste, takk!😜

Et alternativ for å ha full kontroll og spesialskreddertilpasse det du har på deg er å lage alt sjøl.

(Vi snakker fremdeles kosmetikk. Jeg er håpløs med symaskin.) Problemo numero uno: Du må virkelig vite hva du gjør, eller få hjelp av noen som vet det.

Noen ting som body butter er relativt enkelt å lage, men skal du lage en ansikstkrem med vann og deilige fuktstoffer i så må du vite at du konserverer den riktig – for eksempel at konserveringsmidlet faktisk fungerer under slutt-pHen til produktet. Det finnes mange som har lært seg sånt, og undertegnede har prøvd litt av hvert, men det går faktisk innmari mye testing med før de fleste produkter er gode og trygge nok. Spesialustyr og ulike ingredienser må kanskje til for at du skulle kunne lage det du virkelig ønsker og trenger.

Det høres ut som jeg undergraver zero waste beauty-bevegelsen her … Og jeg gjør det bittelitt, kanskje? Det gjør litt vondt å innrømme … men jeg tror ikke enkle lag-det-selv ting kan oppfylle ALLES behov på hudpleiefronten. Ikke uten å gå på bekostning av funksjonalitet.

Men for noen går det fint!

Hallelujah, thank you sister, for at du hjelper med å senke karbonutslipp, miljøgiftutslipp og plastsøppel! Kanskje du dropper hårvasken og lar hodebunnen regulere seg selv. Det er fantastisk, fortsett! ❤️

Men for oss andre dødelige, så er det ikke alt eller ingenting. Vi kan lage, vi kan kjøpe. Men være smarte. Kjøper vi produkter som ikke passer oss ender vi opp med misfornøyd hud og hår. Kjøpe kjempegode produkter fulle av siloksaner og mikroplast? Du ser fin ut, men det forsøpler vann, fisk, og til slutt oss alle.

Et eksempel: Lush. De har en sterk etisk profil, med mye fair trade-råvarer, mange emballasjefrie varer, ååå jeg skulle så gjerne elske dem! Men 90 % av gangen jeg kjøper noe fra dem så ender jeg opp med å la det ligge i månedvis og så kaste det, for jeg liker ikke produktet. En superfet rensebalm, en uttørkende såpe, ansiktrens med korn som gjør vondt, parfymert krem som gir hodepine …. Statistikken tilsier at jeg kaster produktet, og det er ikke miljøvennlig i det hele tatt.

Så nå har jeg landa på den ene siden av et dilemma, og kjøpt svindyre ansiktsprodukter fra en rågod hudpleier, i plastemballasje…. For jeg så i badeskapet mitt på alle de ikke-optimale produktene, (og det er flere enn jeg liker), på ansiktet mitt i speilet, og kjente at huden var ukomfortabel. Derfor bestemte meg for å kjøpe noen basisprodukter som skal passe min hud. Heldigvis fant jeg og min hudpleier noen som har gode, milde ingredienser, uten f.eks. miljøgifter.

Det har kutta ned på antall produkter og steg, og siden jeg diskuterer hvert kjøp med hudpleier så er sjansen lavere for impulskjøp. (Ikke helt borte, mkay, innrømmer det). Selvfølgelig skulle de helst vært i plastfri emballasje. Men et ikke-perfekt valg kan likevel være et godt valg. Så lager jeg fortsatt egne såper, body butter og body lotion selv. Det er ingen motsetning.

Og det koker kanskje ned til dette: bevisste valg, planlagte innkjøp og god informasjon. Det finnes mange hensyn, og det er ikke alltid like opplagt hva som er gode valg og ikke. Men et gjennomtenkt valg er et godt sted å starte. Og da er det lettere å ende opp med «lite – minimalt».

Nå er jeg veldig nysgjerrig på andre meninger og tilnærminger – hva synes du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.