Miljø,  Privat,  Zero waste

Hva er zero waste?

Zero waste høres kanskje veldig sært og nærmest ekstremt ut. Men det er egentlig ikke så vanskelig eller fremmed som man kanskje tror. Jeg har også lurt på hva zero waste-livsstil egentlig innebærer, og har noen punkter med det jeg tror er viktigst å vite om dette.

For ordens skyld: Vi lever ikke et zero waste-liv fullt ut. Det vi gjør kan kanskje kalles low waste eller less waste, men det er enklere å samle alt under samme paraply. Vi ønsker å gjøre så godt vi kan, og støtter tankegangen bak selv om vi er langt fra perfekte. Det blir feil om bare de aller, aller «flinkeste» skal kunne snakke om dette. Så jeg gjør en innsats, både hjemme og på bloggen 🙂

  • Zero waste betyr kort og godt å unngå at ting går i restavfallet. Restavfall havner ofte på søppeldynga, hvor det bidrar til store metanutslipp, giftig avrenning eller senere giftige søppeldeponier. Hvis restavfall brennes frigis det klimagasser og luftforurensende partikler.
  • At noe kastes betyr trolig at noe nytt erstatter det. Dermed går vi i en sirkel av forbruk-kast-forbruk-kast som er en stor byrde på jordas ressurser og folk.
  • Et godt eksempel er fast fashion. Billige og dårlige klær som blir ødelagte eller går av moten er et vanvittig søppelproblem. Det krever også enormt mye vann, jordarealer, energi, transport, og menneskelige ressurser å produsere klær, særlig de aller billigste klærne.
  • Å redusere forbruket er det aller aller viktigste vi kan gjøre! Vi blir ikke langvarig lykkelige av flere ting, av mer stæsj, nye puter, nye kopper, en t-skjorte på salg, en mobiltelefon med bedre kamera enn fjorårets modell. Overflod, rot, skrot og dårlig økonomi gjør ikke godt. Færre ting, med bedre kvalitet, gir bedre livskvalitet. En ny studie viser faktisk at klimaktivister er lykkeligere enn ikke-aktivister.
  • Gjenbruk er neste gode løsning. Å bruke ting om igjen, enten som de er (som klær du kjøper brukt), eller bruke til noe nytt (som å sy kluter av et gammelt dynetrekk) er rett og slett en smart og økonomisk løsning.
  • Vi kan ikke løse dette problemet med å resirkulere, men det er en del av løsningen. Det er bra å resirkulere f.eks. plast og dermed sørge for å få utnyttet den plasten som allerede er produsert fullt ut, men dette krever ressurser for å samle inn, smelte om, selge på nytt.
  • Langvarige løsninger eller komposterbare løsninger er generelt sett bedre. I stedet for å bruke ei plastdrikkeflaske kan man kjøpe en litt dyrere flaske i stål, som kan vaskes og brukes igjen og igjen. (Bruker du stål og glass slipper du også å få i deg mistenkelige stoffer som lekker ut av plasten.) Velger du ting i emballasje som kan hjemmekomposteres er det hakket bedre enn emballasje som resirkuleres.
  • Det er et poeng at man må BRUKE tingene man har. Et eksempel fra oss er at vi har veldig mange handlenett i bomull. Vi er ganske flinke til å bruke dem til handling, til klær som skal mellom skole/barnehage og hjemmet, og generelt til å transportere ting. Men vi har mange flere enn vi egentlig bruker. Bomullsnett er ressurskrevende å produsere, og når det ikke brukes er disse ressursene ganske bortkasta.
  • I disse julegaveshoppetider: Å gi noen en zero waste-gave de ikke kommer til å bruke bidrar heller ikke til mindre forbruk. Jeg har gitt egenprodusert såpe til flere som legger det i en vinduskarm eller skuff, der det gjør lite nytte for seg. En smart zero waste-gave som brukes er derimot genialt!
  • Til sist, man behøver ikke kjøre fullt opplegg, samle søpla si på et Norgesglass og poste det på sosiale media. (Men det er utrolig kult om du gjør det!) Vi prøver å gjøre det vi kan uten at det blir en kjempestor praktisk utfordring. Vi glemmer, vi detter av, vi har travle perioder. Vi er dårlige til å planlegge, slik at vi ikke alltid får med oss vaskbare fruktnett når vi handler mellom jobb og middag, og vi produserer et par restavfallposer i uka. Men vi prøver å implementere mer av denne filosofien, og det som før var uvant er nå blitt vane. Jeg håper flere kan se at en livsstil som er mer zero waste er en positiv ting, og at man ikke må ta et alt-eller-ingenting-valg.

Det er egentlig så enkelt som de 5 R’ene:

Refuse. Reduce. Reuse. Recycle. Rot.

Hvis du ble inspirert – hva er en ting du kunne tenke deg å prøve av zero waste-vaner?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *