Helse,  krem og lotion

Hvordan velge hudprodukter – uten å ha en grad i kosmetisk kjemi?

Hvordan velge miljøvennlig hudpleie og hårpleie uten å pugge alle mulige gode og dårlige ingredienser, eller å måtte ende opp med produkter som virkelig ikke passer deg?

Jeg er ikke sertifisert kosmetisk kjemiker, og trolig heller ikke du (veldig kult om du er! Legg igjen kommentar!!). Jeg har heller ikke lyst å gi deg en «fasit» på hva du skal velge, og velge bort. For det første er det alt for mange ingredienser man kan ramse opp, for det andre er det ikke sikkert vi har samme standard på hva som er greit og ikke.

Jeg er rett og slett ikke dama med svart-hvitt-løsninger.

Men! Jeg vil gjerne gi deg noen kjøreregler, som gjør det enklere, og 3 ulike løsninger til slutt:

Ikke kjøp kosmetikk fra utenfor EU

Ikke uten at du vet hva du kjøper i hvertfall. I mange land er det helt annet regelverk og kontroll, så her kan mye rart dukke opp. I EU er over 1300 ulike kjemiske stoffer forbudt, mens tilsvarende tall for USA er ….. trommevirvel ….. 11. Wow. (Kilde: The Guardian).

I EU (eller EØS, som vi tilhører), er all kosmetikk sikkerhetsvurdert, slik at den skal være trygg for alle. Det er dessverre slik at regelverket ser ut til å tillate stoffer, eller mengder av stoffer, som i ettertid blir strengere regulert fordi man får nye data. Er man ute etter å være på den sikre siden, kan det være lurt å ha en viss kunnskap. Og, referer til avsnittet over.

Finn ut hva du trenger

Jo færre produkter, jo mindre å holde styr på 😉 Lag en liste over det du trenger av ansiktsprodukter, kroppsprodukter, hårprodukter og sminke. For eksempel: Til kroppen bruker jeg såpe (også til barbering), en sukker- eller kaffeskrubb i blant, en pleiende krem og deodorant. Til håret bruker jeg en sjampobar, balsam og en hårkur. Har jeg disse vet jeg at jeg ikke trenger å kjøpe noe annet, og jeg slipper å bruke tid og energi på det. Dessuten: Impulskjøp og unødvendig forbruk er ikke miljøvennlig.  Psst! Vil du ha en genial liten rydde-guide for badet ditt? Her er den:

Så: Hva er viktige egenskaper for deg? Har du uren hud, tørr hud, dehydrert hud, eller en kombinasjon? Har du andre utfordringer? Hvilke ingredienser kan hjelpe deg med dine utfordringer?

Google is your friend, girl! Velg noen som vet hva de snakker om. Sjekk for eksempel bloggen til Caroline Hirons. Tørr eller dehydrert? Hun har en jukselapp til deg.

Bestem deg for hva du absolutt IKKE vil ha.

Vil du unngå parfymerte produkter, parabener, siloksaner, mikroplast? For meg gjelder regelen om at jeg helst unngår disse, men velger heller parfymerte produkter enn miljøskadelige. På siden Beat the Microbead kan du finne liste over mikroplastnavn.

Så til løsningene!

Løsning 1:

Sjekk ingredienslisten manuelt (google navn på produkt pluss ingredients) for å vurdere enkeltingredienser. Dette er ganske tidkrevende og det kan kan være komplekst å forstå.Mange merker er dessuten utviklet hovedsaklig for å ha rene ingredienser og for lite på å ha funksjonelle, gode produkter. En side fra EWG dukker sannsynligvis opp som et treff når du googler ingredienser. Ta resultatene her med en klype salt, de er etter min mening overdrevet i mange tilfeller. Google er din venn og gir deg mange svar. Velg de som virker mest seriøse.  

Løsning 2:

Finn merker som lover at de er uten stoffer fra punktet over, og produkter som hjelper deg med det du trenger. Som oftest vil økologiske eller Svanemerkede produkter være trygge valg. Det er ikke alltid så lett å finne  produkter som oppfyller alle krav, og kanskje må du kompromittere litt. Husk også at det er forskjell på å ha for eksempel parabener i en mascara eller øyenskygge, og i en krem du smører over hele kroppen din. Dosen du eksponeres for er veldig ulik i de to scenarioene!

Løsning 3:

Kan du heller lage det selv? Det er mange ting man faktisk kan lage selv, som såpe, krem, body butter, sukker-/kaffe-/saltskrubb, og sminke! Noen av disse er enkle å lage, andre må du lete opp gode oppskrifter på og kjøpe inn ulike kosmetiske ingredienser til. Jeg har også laget noen grunnregler for DIY det kan være greit å ha lest gjennom.

Synes du det er enkelt eller vanskelig å finne gode produkter? Hva er i så fall vanskelig?


One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *