Miljø,  Privat,  Såpe,  Zero waste

Hvorfor er fast såpe miljøvennlig?

Du har sikkert sett at populæriteten til fast såpe øker. Da jeg var liten hadde den ene onkelen min alltid Sterilan til håndvask, og jeg husker også de gule Lano-såpestykkene. Men hjemme hos oss var det så vidt jeg husker alltid flytende såpe, som ble sett på som mer moderne og hygienisk, og det er nesten det eneste jeg har sett de siste 20 årene. Men nå snur det!

Hvorfor er fast såpe mer miljøvennlig enn flytende såpe?

Jeg tror nemlig mesteparten av populæriteten skyldes nettopp at det er et mer miljøvennlig valg (i tillegg til hudvennlig, pent osv 😉 ). Vi er (heldigvis!) blitt mer miljøbevisste, jevnt over, enn for 20 år siden. Nå ønsker vi gjerne å velge andre hverdagsprodukter når det kommer til mat, klær, og kosmetikk. Det føles bra å kunne velge bedre! Og et slik produkt er fast såpe. Men hva er greia med fast såpe, egentlig?

Jo, en viktig grunn til at det er mer miljøvennlig er nok at det sparer plast. Flytende såpe (eller «såpe»; det er ofte ikke ekte såpe) må jo komme i beholdere. Plast er stort sett det enkleste materialvalget om man kun tenker funksjon: Det er tett, reagerer ikke i særlig grad med innholdet, er billig, lett å forme og er motstandsdyktig mot støt. Men – plast lages av fossil olje, har et litt problematisk livsløp med tanke på gjenbruk og resirkulering, og er et enormt søppelproblem. Hvem har vel glemt plasthvalen som døde av å spise plast? I mens fylles bøtta med plastavfall opp i de tusen hjem.

Vi blir nok ikke kvitt plasten med de første. Det er et veldig funksjonelt og viktig materiale til sitt bruk! Men samtidig kan vi redusere bruken der vi kan. Å bytte fra flytende til fast kan være et viktig bidrag og et signal til de som lager varene våre om at vi faktisk ønsker å bidra til å løse problemer, ikke øke dem. Fast såpe kan pakkes i ulike materialer, inkludert papir, og noen steder selges det også i løsvekt. Og selv om hele såpa pakkes inn i plastfilm er det mye mindre enn en hel pumpeflaske, eller refillpose med flytende såpe.

En annen grunn er at flytende produkter bidrar mer til utslipp fra transport. De må pakkes i kraftigere materialer under transport (tenk stiv og tykk plast versus papir) enn faste produkter, og inneholder mye vann. Det gjør produktet mye tyngre å frakte og det tar større plass. Det vil si at for hver dusj man tar med et fast versus et flytende produkt vil man ha redusert utslipp av både CO2, andre utslippsgasser, plast fra bildekkslitasje osv. Faste produkter er ofte også utrolig drøye. Eller er det flytende produkter som er lite drøye? 😉 Man betaler faktisk ganske mye for vann … Det er ingen tvil i mine øyne om at noen har tjent veldig godt på at Ola og Kari tror at flytende såpe er det normale og mest hygieniske. (Alle som selger sine produkter skal selvfølgelig tjene på dem, jeg tror bare vi betaler mye for ganske lite, i grunn …)

Et punkt jeg var usikker på om skulle være med er dette med ingredienser. Det er på ingen måte gitt at faste produkter har mer miljøvennlige ingredienser. Men jeg tror det ofte kan være slik. I flytende produkter kan det være vanskeligere å skjønne hva som er i, siden det oftere er syntetiske ingredienser med lange navn. Det er lettere å velge produkter med innhold du synes er greit hvis du skjønner hva som er i, og ikke. Dessuten blir faste produkter kanskje oftere designet med en miljøbevisst kunde i tankene? Det neste nivået er å lage selv, for de som ønsker det, og da har man hvert fall kontroll på hva som er i!

Husk at selv små valg kan bidra. Det er ingen skam å velge flytende produkter – og noen type produkter fås kun i flytende form – men for hver faste såpe man velger fremfor en plastbeholder med flytende såpe har man gjort et litt bedre valg for miljøet.

Bruker du faste produkter annet enn såpe? Er det noen produkter du skulle ønske fantes i fast form?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *