DIY hudpleie,  Helse,  Såpe

Ingredienser i fast såpe

Hva er i fast såpe? Hvordan lese ingredienser på såper?

Jeg skrev i et innlegg at jeg tror faste produkter generelt sett, men ikke alltid, inneholder mer miljøvennlige ingredienser enn flytende. Det som er sant er i hvert fall at ekte såpe alltid lages etter prinsippet «fett pluss base blir såpe», noe som gjør innholdet lettere å dechiffrere. La meg vise deg!

Geitemelksåpe Luksus fra Maiagold Essentials. Denne er mettet med pleiende stoffer, og har en myk, varm og blomstrende duft

Base + fett er den eldgamle måten å lage såpe på, og når man skal lese ingredienslisten kan man se at ekte (faste) såper har ingredienser listet opp som sodium ettellerannet-at høyt oppe på listen. På all kosmetikk i EU og EØS skal ingrediensene oppgis i INCI-format, dvs. internasjonalt godkjente navn på ingredienser. Siden den basiske ingrediensen i nesten alle tilfeller for såpe er natriumhydroksid, på engelsk sodium hydroxide, vil resultatet av reaksjonen være sodium og saltet av fettet basen har reagert med.

Ok, dette er kanskje litt vel kjemisk for de fleste, men heng med! For hvis du bare tenker at du vet at det skal stå «sodium ….at» så vet du at du kan finne ut hva som er i. Noen eksempler:

Sodium Olivate = forsåpet olivenolje

Sodium Cocoate = forsåpet kokosolje

Sodium Palmitate = forsåpet palmeolje

Sodium Palm Kernelate = forsåpet palmekjerneolje

Sodium Tallowate = forsåpet oksetalg

Sodim Lardate = forsåpet grisefett

Sodium Canolate = forsåpet rapsolje (canola = raps)

Sodium Almondate = forsåpet mandelolje

Sodium Cocoa Butterate = forsåpet kakaosmør

osv. Her ser du både ikke-veganske ingredienser og palmeolje, som du kanskje vil unngå? Eller kanskje du er allergisk mot noe?

Det man ofte tenker på når man mener ekte såpe er såkalt kaldprosessåpe basert på fett og natriumhydroksid (det finnes også noe kalt varmprosessåpe, dette er også ekte såpe). I ekte såper skal slike navn stå langt opp i ingredienslisten, sammen med vann og glyserin, som er biprodukter av forsåpningsprosessen.

Noen såper er hybrider mellom ekte og syntetiske såper, og kan inneholde for eksempel sodium (lauryl) isethionate i tillegg til for eksempel sodium palmitate. Såkalte glyserinsåper eller smeltesåper er også ekte såper, men har flere tilsetninger som salter og alkoholer.

Typiske «kjøpesåper» er ekte såper som er malt og presset tre ganger, såkalt triple milled, for å bli hardere og holde lenge på parfyme. Det gjør dem mer holdbare under fuktige forhold, men glyserinet tas også bort, slik at man mister mye av de fuktighetsbevarende egenskapene håndlaget såpe har. Personlig merker jeg forskjell etter bare noen gangers bruk av slike såper, sammenlignet med mine egne!

Nå kan du også lete etter forsåpede oljer i innholdsfortegnelsen! Pleier du å lese innholdsfortegnelser til mat og/eller kosmetikk? Hva synes du er vanskelig med innholdsfortegnelser?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *