DIY hudpleie,  Miljø,  Privat,  Såpe

Lage såpe med barn

Annerledesdager og påskeferie. Noen har mer fritid enn før, noen mindre – men de aller fleste er mye mer hjemme enn vanlig. Og derfor ønsker mange å lære seg en ny hobby, eller finne frem en som har skjult seg langt bak i en skuff veldig, veldig lenge.

Hadde jeg ikke startet med såpelaging fra før, så hadde jeg hvertfall starta nå!

Ikke dumt med en hobby som lager et av våre fremste våpen mot en pandemi ….. 😉

Så lurer noen på om man kan gjøre dette med barn. Og da er svaret at det kommer an på hvor gamle de er, og litt hvor modne de er.

Det som er «skummelt» med såpelaging er håndtering av lut og fersk såpemasse, samt uvettig bruk av eteriske oljer eller duftoljer.

Begge deler er trygt å holde på med for voksne som bruker hansker og vernebriller, og som kan blande lutløsning enten under kjøkkenvifta eller utendørs på en trygg måte. Eteriske oljer/duftoljer er ikke så farlig å søle litt med som lut, men du vil ikke ha det utover gulvteppet (lukta setter seg) eller huden (kan skape ganske kraftige hudreaksjoner eller allergi).

Mine jenter er nå fire og seks år, og får ikke være med på såpelaging. De har fått prøve på lignende ting, som å lage badebomber, men det ble en del søl og de vil gjerne teste om det mamma sier er sant eller ikke 😉 Dessuten passer verken hansker eller vernebriller særlig godt til dem. De har fått se meg lage såpe tidligere, men da med vernebriller OG holdt av pappaen, på god avstand.

Jeg har satt en generell sekstenårsgrense på mine kurs, men det er ganske stor forskjell fra person til person. Jeg har hatt en moden fjortenåring på såpekurs sammen med en kjent voksen. Hun fulgte med, tok greit i mot beskjeder, og var generelt rolig og oppmerksom, så det gikk veldig bra. Det stemmer nok ikke for alle fjortenåringer, så det må de som kjenner barnet vurdere. Derfor er det vanskelig å gi en helt spesifikk aldersgrense, fordi det kan slå ut feil begge veier.

Det er også lurt å tenke på at man som voksen er nødt til å ha kontroll på den generelle prosessen og alle sikkerhetstiltak. Hvis noen søler noe på klærne, hva gjør du da? Enn hvis det spruter i øynene (det verste som kan skje)? Husker du å ta ut stikkontakten på stavmikseren straks du er ferdig? Dette er ikke for å skremme, men det er ting man må ha kontroll på. og med barn er det alltid en ekstra «kaosfaktor».

Mitt generelle råd: Er du i tvil, så kjøp smeltesåpemasse på Panduro eller lignende steder. Det er enklere, fremdeles gøy, og såpene kan brukes nesten med en gang!

Et lite aber – smeltesåper/glyserinsåper er morsomme, men mer uttørrende enn de man lager fra scratch. Vil du ha det kjapt og lettvint, så har vi tilbud på de perfekte påskesåpene her 🙂

Hva tenker du, kjenner du kreativiteten blomstre for tiden, eller ikke?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *