Helse,  Privat,  Såpe

Om nesler, arsenikk og såpevask

Jeg laget en neslesåpe og falt ned i et ormehull …

I år ville jeg for første gang prøve å lage en såpe med fersk nesle. Jeg har kun prøvd med tørket nesle, som gir et svakt grønnskjær. Jeg så gjorde, og underveis fant jeg litt av hvert om bruk av nesle før, nå og kanskje i fremtiden.

Vanlig brennesle (Urtica dioica) har vært brukt mye i folkemedisin mot forskjellige hudtilstander. Jeg kom over en artikkel fra 1845, hvor forfatteren beskriver hvordan nesleekstrakt erstattet arsenikk- eller kvikksølvmidler i behandling av ulike hudlidelser, med et bedre resultat og – som vi i dag vet – uten å være giftig og potensielt dødelig. Dette var ved å drikke godt innkokt neslete, og ikke ved å påføre rett på problemområdet.

Artikkelen er mer en kuriositet enn en viktig medisinsk kilde, og det kan tenkes at effekten for eksempel kom av at den næringsrike nesledrikken komplementerte et kosthold med mangler av mineraler som magnesium. Litt artig er det likevel for en såpelager å lese en lengre forsvarstale for daglig bruk av såpe og vann i siste avsnitt av artikkelen, som begynner med:

Washing the whole surface daily with soap and water will be found to be a very serviceable recommendation, not as a mere matter of cleanliness, but as one of the directions for treatment of many chronic diseases, and for the preservation of health in the advancing life.»

Det finnes også moderne holdepunkter for å bruke nesle for hudens helse. Det mest interessante jeg fant ved et søk på Pubmed var et sårhelingsforsøk, der sår i rotter viste en markant raskere og mer organisert sårheling ved behandling med nesleekstrakt. Dette var spritekstrakt som ble tørket og så løst i glyserin, men jeg er faktisk fristet til å vaske neste skrubbsår som oppstår i familien med lunken neslete …

Farmakologiske analyser viste at nesle inneholder stoffer en mengede stoffer med antioksidativ, blosukkersenkende, antiinflammatorisk og antibakteriell effekt. Den er ikke giftig, og har få bivirkninger (det vanligste er utslett)

Men hvis urten brukes i såpe, mister vi alle de gode effektene? Ja og nei, vil jeg si. Såpe har høy pH (er basisk), og i starten vil også temperaturen være høy. Hvis vi ser på polyfenoler, som det er mye av i nesle og som fungerer som anitoksidanter og betennelsesdempende stoffer, ser det ut til noen degraderes ved høy pH, og andre ikke.

Jeg tror at en del av de gode stoffene vil være bevart i neslesåpe, og selv om såpeskummet skylles bort, så kanskje – kanskje – vil det ved hyppig og daglig bruk kunne virke positivt på huden?

Uansett var det givende å sanke fargestoff til såpe selv. Når såpa er klar til bruk i juni kan hele familien huske på den fine turen vi hadde da vi sanka nesle! Og det er minst like fint.

Her er en kort video som viser hvordan såpa ble til:

https://www.instagram.com/p/CAAZeowFBHJ/?utm_source=ig_web_copy_link

Hva tror du – kan urter som nesle ha effekt i såpe?

2 Comments

    • hannam

      Så hyggelig at du liker det 🙂 Mye nesle og andre godsaker rundt om i skog og mark nå, både til innvortes og utvortes bruk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.