Helse,  Såpe,  Zero waste

Såper og høy pH-verdi – del 1

For en stund siden fikk jeg spørsmål om fast såpe kan brukes i underlivet, og hvorfor det svir å få såpe i øynene. Svarene på begge spørsmål har med pH-verdi og slimhinner å gjøre. Jeg skal prøve å forklare det enkelt!

Slimhinner og pH-verdi

Med fast såpe menes det her såpe laget av natriumhydroksid (kaustisk soda, lut) og naturlige fettstoffer. Når disse to komponentene reagerer dannes det glyserin og natriumsalter av fettsyrene – det siste er såpe. Denne kjemiske reaksjonen gir en slutt-pH på ca. 10. Det er høyere enn pH både i underlivet, på huden og i øyene, slik at pH’en forstyrres et lite øyeblikk.

Slimhinnene våre er ikke like tøffe som huden (mekanisk og kjemisk) og blir lettere irriterte. Spesielt øyeslimhinnen er sart og vil reagere med svie og kløe på alt som kan forstyrre eller skade. Til og med vann kan svi i øyet, så det er ikke så rart at såpe gjør det! Det er rett og slett en måte for øyet å si fra om at det ikke er bra, men friske øyne vil ikke ta skade av det. Det finnes tear-free babysjampo på markedet som har en nøytral pH, som har mindre potensial for å irritere. Det beste er uansett å unngå å få noe som helst i øyet!

I slimhinnene i underlivet, både hos menn og kvinner, så er også riktig pH veldig viktig. Dette har å gjøre med både med samme typer irritasjon som vi kan oppleve i øyet, og med å sikre at riktig mikroflora skal trives.Når de snille mikroorganismene får sjefe og ikke de slemme bidrar de også til å opprettholde riktig pH. Høy pH, eller at viktige bakterier og stoffer vaskes bort, vil kunne gi ubalanse. Alle damer som har opplevd en soppinfeksjon vet hvor irriterende (på flere måter) det er å ha en ubalanse i mikrofloraen!

Det beste er å bruke kun rent vann til vasking av slimhinner i underlivet, ingenting annet – ikke syntetiske vaskemidler heller. På selve huden kan du vaske med det du ellers bruker.

I del 2 vil jeg forklare litt om hudens syrekappe, og hvorfor det går fint å bruke såpe selv om den har høyere pH-verdi enn huden.

Har du noen opplevelser med dette – f.eks. såpe i øynene i barndommen?

3 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *