Helse,  Såpe,  Zero waste

Såper og høy pH-verdi – del 2


I del 1 forklarte jeg hvorfor det er en dårlig idé å få såpe eller andre vaskestoffer på slimhinnene våre. Recap: Den høye pH-verdien og/eller selve vaskingen bidrar til irritasjon. Men hvorfor tåler da huden såpe så godt?

Huden har også en foretrukket pH-verdi, som er lett syrlig. Hvis du husker tilbake til kjemitimene så er nøytral pH = 7 (ved 25 grader Celsius). pH under 7 er surt og over 7 er basisk.

Huden har noe som heter syrekappe. De snille mikroorganismene på huden kan spalte fettstoffer til syrer, som blant annet beskytter mot slemme mikroorganismer. Den er viktig for å opprettholde en sunn hud, og er motsatt ofte i ubalanse ved hudproblemer. Det er derfor lurt å være forsiktig med hvilken pH du bruker både på sunn hud og hud i ubalanse.

Så hvordan i all verden kan såpe, som har så høy pH som 10, være bra for huden?

Det viser seg at en sunn syrekappe fort henter seg inn igjen etter påvirkninger som en vask med høy pH.

Jeg tror det dessuten har med tre ting å gjøre:

  • Glyserin, som er fantastisk «humectant», altså fuktighetsbindende middel
  • Frie fettstoffer som hjelper huden til å gjenopprette sunn syrekappe. Riktig lagde faste såper inneholder littegrann overskuddsfett, som delvis vil ligge igjen etter vask etter at vaskestoffene har gjort jobben sin (så det blir rent, altså!).
  • Mildere vaskestoffer i en velkomponerte såpe, enn f.eks. SLS eller industriell fast såpe. De har ofte mye palmeolje- og/eller kokosoljesåpe i seg, som har kraftig vaskeeffekt. Det drar fett ut av huden, slik at det ikke er noe å smøre med eller lage disse spesielle syrene av.

Det finnes studier som viser at såpebruk forstyrrer hudens balanse, og andre studier som ikke viser det. Jeg tror det er større økonomiske interesser i å lage dyrere spesialprodukter («med pH 5,5») enn å i å lage håndlaget såpe, det kan nok spille inn. Vi har uansett fått mye positiv kundefeedback, har hørt historier om ulike hudproblemer (særlig tørr hud) som har blitt betydelig forbedret eller borte, og opplever selv effekten av skikkelig god såpe – og hva som skjer når man ikke bruker det. Vasker jeg hender på offentlige steder er det bare å finne frem håndkremen når jeg kommer hjem …

Med min vitenskapelige bakgrunn så er det vanskelig å legge hovedvekt på anekdoter, men igjen og igjen viser det seg – huden liker bedre å bli vasket med en god, mild såpe enn syntetisk baserte flytende vaskemidler.

Sånn til slutt vil jeg presisere at vi anbefaler å være restriktiv med såpe i ansiktet, særlig hvis du har problemer som tyder på en dårlig pH-regulering. Ansiktshuden er sartere og utsatt for andre påkjenninger enn huden på kroppen, og det vil være individuelt hvor godt man tåler daglig bruk av såpe. Personlig bruker jeg såpe på hender og kroppen, og sjelden i ansiktet.

Er pH-verdi viktig for deg når du velger produkter?Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *