Såpe,  Soap Challenge

Soap Challenge: Andre forsøkSelv om første forsøk endte i veldig søte såper, ville jeg teste ut mer. Jeg hadde et innfall om å lage en såpe hvor fjellene speilet seg i vannet, slik at fjelltoppene gikk oppover mot himmelen og ned i vannet. Med pointy layers-teknikken betyr dette at halve såpa må lages først, stivne og snus før resten av lagene helles over. Siden toppene vil bli lange og spisse og ikke så veldig fjellaktige med denne teknikken gikk jeg bort fra fjellkonseptet, men ville fortsatt lage såpe slik at spissene gikk først ned og så opp. Dette har jeg aldri sett blitt gjort før, så det ble et spennende eksperiment.  

Jeg brukte en lignende oppskrift som forsøk 1, men økte olivenoljmengden litt på bekostning av smult. Videre ønsket jeg å eksperimentere mer mer ultramarin rosa pigment, et naturtro pigment som er fremstilt i lab da det i naturlig form kan inneholde tungmetaller. Det midterste laget ville jeg farge blått og hvitt med hhv ultramarinblå og titandioksid. Duften blandet jeg av Seaspray fragrance oil fra Mystic Moments UK  som er en herlig, lett og ren duft med grapefruktnoter, samt bergamottolje, teatreolje, spearmintolje og litt Driftwood fragrance oil fra The Soap Kitchen UK.

Oppskrift 2

10 % rapsolje

5 % kastorolje

25 % kokosolje

38 % smult

32 % raffinert olivenolje

Vannmengde 1,8x av kaustisk soda. 

Tilsetninger per 450 g røre: 1 ss melis i 15 g vann. Duft ble blandet og fordelt på de to halvdelene: 5 g Seaspray duftolje, 0,1  g Driftwood duftolje, 2 g teatreolje, 7 g bergamottolje, 1 g spearmintolje. For farger ble det brukt ultramarin rosa pigment, Caribbean Yellow mica, ultramarinblå og titandioksid.

Klok av skade fra forrige gang mikset jeg pigmentene ut i olje i en liten beholder først, før jeg tilsatte i såpemassen i en større beholder. Jeg ville ha litt varme i den rosa delen og tilsatte derfor litt Caribbean Yellow mica. Som ventet tyknet titandioksid såperøra litt ekstra, særlig siden jeg stavmikset røra litt ekstra for å unngå hvite prikker. Den blå og rosa røra ble også stavmikset etter at pigmentene var rørt inn for hånd, siden mineralpigmenter er vanskeligere blande jevnt ut  enn mange andre fargestoffer slik som mica. Det var bare å håpe det ikke ble for tykt til å oppnå et pointy layer! 

Det hvite ble tilsatt i hele den blå røra for å oppnå en in the pot swirl. Så gjorde jeg en blunder og helte den rosa delen i formen først. Når såpa skulle snus betød det at det rosa ville komme i midten, og ikke det blå slik som planen var. Men det var bare å kjøre på! 

Første halvpart av såpa stod over natt før jeg snudde og dekket til med plastfolie mens jeg laget til resten. Det er lurt når man skal ha ny såpemasse over en allerede stivnet såpe at ikke denne har tørket så mye, slik at det nye laget sitter godt fast. 

Blunder nummer to var å ikke måle nøyaktig opp hvor mye pigment jeg hadde brukt til å farge første halvpart med, slik at det var risiko for at lagene fikk forskjellig farge. Som du sikkert skjønner var det nettopp det som skjedde… 

Såpa ble satt i ovnen ved 60 grader i ca to timer og fikk stå over natt før kutting. Jeg må innrømme at jeg ikke var særlig fornøyd med resultatet. Det var få spisser (pga. for tykk røre), og rosafargen ble ganske underlig. Det som redder såpen, etter min mening, er de fine lagene med blå og hvit såpe swirlet sammen. Liker også lukten ganske mye, den ble frisk og sjøaktig, om det er et ord? 

Sjø og sand-såpe
Sjø og sand-såpe

Alt i alt var ikke dette et bidrag jeg ville sende inn, så jeg visste jeg måtte lage et til. Det måtte også bli det siste, da vi skulle reise på ferie og ikke kom tilbake før fristen for innsending var gått ut. Ikke noe press! 😉 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *