Såpe,  Soap Challenge

Soap Challenge: Første forsøk

Dette er første del av tre om mine forsøk på å lage et bidrag til en internasjonal såpeutfordring.

For første gang ville jeg være med på månedens utfordring til Soap Challenge Club. Hver måned legges det ut en ny teknikk eller et tema som man kan lage såpe med/om og sende inn som et konkurransebidrag. Man kan vinne premier – de varierer fra måned til måned – men for min del var det mest for å lære noe nytt og ha det gøy. Det følger med en tutorial til utfordringen hver gang, slik at man er godt rustet til å begynne. Vanskelighetsgraden varierer og blir oppgitt før man betaler for å være med. Alle kan være med, uansett hvor mye erfaring de har, og nybegynnere er med i en egen kategori.

Så jeg bestemte meg for å prøve dette i juli i år, siden jeg hadde ferie og teknikken så interessant ut. Denne gangen var det om å gjøre å lage minst ett “pointy layer”, dvs. et lag i såpen som stakk opp som spisser i neste lag. Det er en middels avansert teknikk jeg aldri har vært borti før. 

Her kommer først det en masse teknisk snakk som såpelagere sikkert  elsker, men er du mest interessert i resultatet kan du bare scrolle ned 😉 

Første forsøk var en prøvebatch så jeg fikk litt følelsen av hvordan dette funket. Jeg laget en ny oppskrift for formålet for å få sein sporing. Jeg liker ikke bruke mye vann i røra og satset på å såpe ved lav temperatur og bruke fettyper som sporer seint. Det er en del smult i oppskriften da den gir harde, fine såper, og den bidrar til sein sporing, men man kan ikke ha for lav temperatur da man kan oppleve såkalt falsk sporing. Det betyr at fettet stivner slik at det ser ut som røra er emulgert/sporet, men det har ikke skjedd og såpemassen vil skille seg når den står; kjempesurt hvis det skjer, så det er lurt å passe på. Forsiktig stavmiksing med gode pauser der man rører med stavmikser avslått er et triks for å ha kontroll på sporing. 

Oppskrift 1

10 % rapsolje

6 % kastorolje

25 % kokosolje

30 % smult

29 % raffinert olivenolje

Vannmengde 1.8x av kaustisk soda. 

Tilsetninger: 1 ss melis i 15 g vann, 1,5 ts natriumlaktat, 4 g Mango duftolje, 6 g Citrus Delight duftolje, ultramarin rosa pigment, Caribbean Yellow mica, Amethyst coated mica (alle The Soap Kitchen UK). 

På forhånd hadde jeg blandet ut fargene i litt olje i bunnen av små vannkanner fra IKEA. Det var egentlig ikke særlig lurt, fordi det ble for mye røre i hver kanne. Det endte med at jeg målte ut ¼ av røra, helte litt over i kannen og blandet ut dette. Deretter helte jeg den farga røra tilbake i resten av fjerdedelen, slik at jeg kunne fylle litt og litt fra den større beholderen til kannen underveis. 

Cluet for denne teknikken er å helle striper med såpemasse raskt frem og tilbake over laget under, slik at det nye laget søkker litt nedi. Man kan få tilgang til en grundig og lekker tutorial med både videoer og tekst på The Soap Challenge Club. Mistenker også at denne kommer på YouTube-kanalen til Tree Marie Soapworks etter ufordringen er over. 

Jeg ville prøve ut noen nye duftoljer (fragrance oils) jeg hadde kjøpt fra England: Mango og Citrus Delight. Jeg hadde ikke testet disse før, så det var en risiko for at de kunne skape trøbbel.  Mistenkte at den førstnevnte ikke ville være så lett å jobbe med da den var fruktig og litt floral, og det stemte. Da jeg hadde den i ferdig emulgert og farget røre så jeg at det liksom stivnet der dråpene falt. Dette betyr at duftolje får røren til å tykne raskere enn den skal, og jeg var redd for såkalt ricing. Det som hjelper da er å kjøre litt ekstra med stavmikser for å jevne ut, noe som ga en tykkere røre. Svusj inni formen! Neste lag prøvde jeg med den andre duftoljen, Citrus Delight, da sitrus ofte er lette å jobbe med. Den var veldig grei! Senere viste det seg at det ikke var noen effekt av det lilla over det gule, da det gule laget med såpe var stivnet for mye. Lilla er også en vanskelig farge å få til i kaldprosessåpe, og den micatypen jeg hadde valgt var tydeligvis ikke optimalisert for dette, men ble litt gråaktig. 

Med nytt mot laget helte jeg over det hvite laget, og til slutt det rosa. Jeg hadde på forhånd laget en forlengerdel laget av melkekartong og teip på kannen, for å kunne komme dypere ned i formen med tuten uten at det renner over. Neste forsøk ble uten, da det mest effektive var å fylle lite røre i kannen og heller etterfylle i denne. Kom røra for fort rant det over forlengerdelen fra oversida og sølte på formen og benken. 

Siden jeg såpet ved så lav temperatur ville nok ikke såpa gå i gel ved seg selv. For å få sterke og klare farger ville jeg gele såpa, så jeg satte den i ovnen på et bakepapir på ca 60 grader C og lot den stå i to timer før den sto over natta i ovnen. Husk å sjekke om formen tåler dette om du vil prøve, og sette en lapp på ovnen så ingen slår den på 220 neste dag for å steke rundstykker til frokost… 

Dagen etter var det tid for kutting! Jeg hadde ikke så store forhåpninger og tenkte at lagene ville være nokså kaotiske. Til min overraskelse så var to lag ganske fine og hadde helt klart spisse topper i forskjellig størrelse. Luktet fantastisk gjorde den også! Ungene fikk se og lukte og mente jeg godt kunne lage bare denne såpen fremover 😉 

Mangomorosåpe
Mangomorosåpe

Jeg synes det var veldig søt, men neste forsøk ble med andre farger og duft. Siden jeg var forberedt på å måtte prøve flere ganger var det helt greit å ikke lykkes helt først gang. 

Lærdommer:

Temperatur er kritisk ved bruk av smult. Blir det for kaldt kan den begynne å stivne igjen. Blir det for varmt vil røra tykne for fort.

Vannmengden var grei med denne oppskriften, så fortsetter med det.

Fargene blandes neste gang ikke rett i kannene, men røres heller ut i litt større beholdere først. I stedet for å bruke forlengerdel satser jeg på å fylle litt og litt i kannene så det ikke flyter over så lett. 

Hvis sporing er for tykk vil det ikke dannes spisser. Hvis sporing er for tynn vil det bli mer uregelmessige spisser og fargene kan blandes. Uansett vil det helt sikkert bli kult, så ikke la det stoppe deg! Håper dette var lærerikt og kan inspirere noen til å prøve!

Noen andre som har prøvd Soap Challenge Club før, eller kunne tenke seg å være med en gang? 

2 Comments

  • Thorild Steen

    Lekker såpe, veldig nyttig hvis du kan skrive ved vilken temperatur du såper/blander. Thorild

    • hannam

      Hei Thorild! 🙂 Jeg måler faktisk ikke temperatur når jeg lager såpe. Som oftest smelter jeg fast fett og lar det kjøles ned, så har jeg i flytende oljer. Når fett og lut har romtemperatur blander jeg. Kjenner utenpå beholder og gjennom hanske om det er for varmt. Det fungerer bra for meg. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *