Såpe,  Soap Challenge

Soap challenge: Siste forsøk

Soap challenge forsøk 3 – nå gjelder det! 

Har du ikke lest om de to første forsøkene finner du dem her og her.

Dette var siste sjanse for å kunne ha et bidrag til å sende inn til konkurransen. Om to dager skulle vi reise på ferie og være borte til fristen for å delta var over. Når det vanligvis tar minst 24 t før man kan kutte såpa, og jeg måtte lage den i to omganger, hastet det med å få det til.

Fra de to forrige forsøkene visste jeg at riktig konsistens, på engelsk trace og norsk sporingsgrad eller sporing, var essensielt for å få til såpa. Mesteparten av såpa var farget hvit med titandioksid, som i seg selv gjør såperøra tykkere. Riktig sporingsgrad er veldig viktig for å få spisse topper, da for tykk røre gir for mye motstand til at det nederste laget lar neste lag synke nedi seg og selv flyter opp i disse toppene, og for tynn sporingsgrad gjør at lagene blandes for mye. For duft valgte jeg å jobbe med en Gin & Tonic-duftolje, som jeg visste oppfører seg pent i kaldprosess. 

Siden jeg var fri for smult, måtte jeg lage en ny oppskrift. Økt kokosolje og en del sheasmør bidrar til hardhet, og for å kompensere for mer kokos, som er en veldig rengjørende fettype i såpe, økte jeg overfettet. Sheasmør kan gjøre at røra tykner raskere, men jeg vurderte det slik at jeg kom til å ha god kontroll. Et viktig moment med flere faste fettyper og særlig sheasmør er å smelte det helt ned før avkjøling, for å unngå harde krystaller av stearinsyre i såpa. Dette er ikke farlig, men kan være ubehagelig. 

Oppskrift 3

10 % rapsolje

5 % kastorolje

30 % kokosolje 

15 % sheasmør

40 % raffinert olivenolje

Vannmengde 1,8x av kaustisk soda. 

Tilsetninger per 450 g: 1 ss melis i 15 g vann, 1 ts natriumlaktat, 7 g Gin & Tonic duftolje, hydrert kromoksid grønn, kromoksid grønn, titandioksid.

Denne gangen målte jeg fargene opp nøyaktig, og jobbet målrettet og fokusert. Jeg registrerte hvor mye grønt og hvitt det var i swirl-delen, og helte dette nederst i formen. Deretter hadde jeg litt av det hvite i kannen og helte forsiktig over. Denne prosessen ble gjentatt til det var tomt for røre. Så fikk den stå til ettermiddagen. 

Siden såpa ikke var gått i gel måtte jeg fryse den for å kunne få den ut av formen. Deretter gjentok jeg prosessen over. For å få såpa til å bli fortere hard satte jeg den noen timer på 60 grader i ovnen, så fikk den stå over natt i restvarmen.

Det viste seg at starttemperaturen var for lav til å gå i gel, selv med ovnsvarme. Likevel var såpa hard nok til å få ut av formen og kuttes, et par timer før vi skulle dra.

Det var nervepirrende å kutte og se om jeg hadde fått det til denne gangen…

Konkurransebidrag Soap Challenge Club
Gin & Tonic-såpe

Hurra! Det funket! Tredje gangen gjelder visst, og jeg skyndte meg å ta bilder til å sende inn til utfordringen. Det er nesten 300 deltagere fra hele verden, og utrolig mange flinke såpelagere som har vært med i mange konkurranser, så sjansen for å vinne en kategori er liten. Men jeg er veldig fornøyd med både å ha deltatt og ha fått til teknikken med en ny vri. Og så synes jeg denne såpa ble ganske så lekker!

Hva synes du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *