Helse,  Nettbutikk,  Såpe,  Zero waste

Tips mot tørre vinterhender. For de med tøffe arbeidsnever – og oss andre

Rett før jul snakket jeg med pappa på telefonen, og ble ørlite overraska. Innimellom oppdateringer fra hjembygda og utveksling av hvilke juleforeberedelser som var gjort (og ikke, som var mesteparten for vår del) fortalte han at han hadde fulgt et råd jeg ga ham på høsten for å hjelpe mot tørre hender.

For å sette det i kontekst så er faren min et arbeidsjern som fisker, jakter, hogger ved, pusser opp, måker snø og vasker golv – you name it – ofte uten votter eller hansker. Det sier seg selv at han har tøffe never, men selv herda hud kan synes det blir i meste laget, og sprekke opp. Jeg anbefalte å kutte ut alt av flytende såpe og kun gå over til god, fast såpe som jeg hadde gitt ham.

I sitt rette element. Faren min ute i naturen sammen med barnebarna.

Han fortalte nå at han var helt fin og myk i huden, og at det var en utrolig stor forskjell fra før. Selv når det skiftet fra høst til vinter – som gir supertørr luft hos dem – så opplevde han en bedring i stedet for en forverring. Jeg hadde ærlig talt glemt at jeg hadde gitt ham rådet, og ble superglad for å høre det. Tenk at noe så enkelt kan fungere så bra!

For oss med litt sartere hud så trenger vi kanskje å gjøre andre grep i tillegg. Jeg trenger veldig sjelden å bruke håndkrem, men etter å ha vasket opp noen ganger og skrubbet badekaret uten hansker i jula så ble hendene tørre og neglene sprø – ikke lurt. Bruk vaskehansker!

Det samme gjelder med kulde. Kald luft er tørr luft, noe som også kjennes innendørs. Fyring gir også tørrere luft. Vær konsekvent på å ta på votter/hansker ute – effekten kommer ikke med en gang, men over tid vil du merke det.

Når huden først er tørr så kjør på med håndkrem eller annen fuktighetsgivende og gjerne litt fet krem. Siden det vil sette flekker på alt du tar på, som mobiltelefon, tastatur, dørhåndtak osv., er det lurt å ta et skikkelig godt lag på når du legger deg. Da får også kremen tid til å trekke godt inn.

For barn er dette med å bruke en mild såpe kanskje viktigst, tror jeg. I hvertfall er mine unger ikke store fans av å gå med votter, og de liker heller ikke å bli smurt med klissete krem (det går til nød under kveldsstellet i blant). Å vaske hender gjør de mange ganger om dagen, og da er det viktig at ikke hver vask tørrer ut huden enda mer. I barnehagen og på skolen kan jeg ikke bestemme hvilken såpe barna bruker, men det kan jeg hjemme. Heldigvis fungerer det såpass bra at vi slipper tørr, ru og sprukken hud som vi hadde før vi brukte fast såpe.

Hører gjerne om du har lignende erfaringer!

Ps. Alle såpestykker er ikke like bra. De du finner i dagligvaren (f.eks. Lano, Dove og Neutral) er utviklet for å være billige, ekstra harde ved transport og holde svært lenge. Ulempen er at de som oftest er basert på palmeolje eller sulfatvaskestoffer, og virker uttørrende. Finn heller såper som skånsomt renser huden og etterlater den myk, vask etter vask!

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *