Privat,  Såpe

Tirilsåpe: Vakre bordgaver til dåp

Jeg er så heldig å ha flere herlige tanteunger på både min og min manns side. Hver gang en liten en kommer til verden er det så stas! Og når vi ble invitert i dåpen til min nye lille niese, Tiril, sa vi så klart ja 🙂

Jeg ble også spurt om jeg kanskje kunne være så snill å lage noen små såper som bordgaver (party favors) til dåpen, siden jeg ved slektas tusenårstreff hadde laget små såper til omtrent alle som kom, og det ble stor suksess:

Gøy å leke seg med ulike design, fargestoffer og dufter! Her er stort sett brukt naturlige fargestoffer som planter og leire, og ulike kombinasjoner av eteriske oljer. Disse «Tunsetsåpene» ble lagd i anledning at faren min med søsken fylte tilsammen 1000 år og samlet slekta for å feire.

Men det er en digresjon… Jeg skal hvertfall ha med såper i dåpen til lille fine Tiril, og mammaen ønsket seg noe i fargene til blomsten tiriltunge, en yndig liten gul blomst du finner i mange grøfter og enger i nesten hele landet. (På engelsk kalles den blant annet Baby’s slippers – ganske søtt? ;)) Så det var lett å bestemme seg for en hvit såpe med gult og grønt mønster.

Oppskriften er laget med tanke på at de skal være milde for små barnehender å bruke, med pleiende mangosmør som også gir hardhet til såpen. Andelen av kokos er 22 %, som med 8 % overfett renser skånsomt. Jeg liker veldig godt å bruke smult (grisefett) i såper, da det gir hardhet og et kremet skum, og jeg synes det er bra å utnytte alt av dyret når det først er avlet opp og slaktet. Det er selvsagt ikke vegansk eller halal, så i såper jeg skal selge har jeg ikke i smult. Men det kan hvertfall anbefales for de som er OK med å bruke det.

For duft tenkte jeg og mammaen til Tiril at noe lett og blomsteraktig var fint. Først prøvde jeg en kombinasjon av eteriske oljer og duftolje, siden jeg hadde en sitrusduftolje allerede som jeg liker godt. Men denne akselererte forsåpningsreaksjonen (noe som kan skje med enkelte duftoljer), slik at jeg ikke fikk til å lage mønsteret jeg hadde planlagt. Derfor valgte jeg å gå over til kun eteriske oljer. Kombinasjonen av lavendel, destillert lime, sitrongress og sibirgran gir en lett, floral og frisk duft med et hint av grønt bladverk. Mmm mmm mmmm!

Her har du oppskriften! Den egner seg for deg som har laget såpe før, og er av medium vanskelighetsgrad.

Tirilsåpe

9 % rapsolje

5 % kastorolje

22 % kokosolje

33 % smult

8 % mangosmør

23 % olivenolje

8 % overfett, og lutløsning på 1:1,8 for NaOH:vann

Eteriske oljer: 25 % lavendel, 50 % destillert lime, 10 % sitrongress, 15 % sibirgran

Farge: Micafarger i smaragdgrønn og gul, titandioksid og mineralpigment (grønn kromoksid)

Teknikk: Jeg mikset røren til tynn emulsjon før hadde i farger, og mikset til medium tynn sporing. La lagvis farger med hvitt i bunnen, så grønt, hvitt, grønt og gult, hvitt, så en hanger swirl. Skrapte ut rester på toppen og laget et mønster med sataypinne.

Her er resultatet! Disse var fra to batcher. Jeg elsker at det er ulike mønstre på såpene så alle får sin unike såpe 🙂

Jeg koset meg når jeg laget disse, og det er så utrolig hyggelig å få tilbakemelding på at noen har brukt og likt såper jeg har laget! Jeg synes ikke det skal være en selvfølge at man får gaver når man er invitert til fest, men av og til er det artig. Disse minner om en fin anledning hver gang de brukes, og er plastfrie, miljøvennlige og kan brukes til siste rest.

Har du et forhold til bordgaver? Unødvendig eller koselig?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.